Bedreigen Tesla en Toyota businessmodel Essent en NUON?

Bedreigen Tesla en Toyota businessmodel Essent en NUON?

zaterdag 19 maart 2016 15:51

Steeds vaker zien we dat een bestaand businessmodel onder druk komt te staan door de toepassing van nieuwe technologieën. Maar het zijn niet altijd de nieuwste technologische hoogstandjes of start-ups die gevestigde ordes onder druk zetten. De opkomst van volledig elektrische auto's met sterkere accu's zou zomaar eens een bedreiging kunnen zijn voor bestaande energieproducenten en -leveranciers.

Recent verscheen een artikel in de nieuwsbrief van Industriepark Kleefse Waard dat inging op dit fenomeen in de energiesector. Het artikel zelf met als titel 'Tesla en Toyota bedreigen business Essent en Nuon' was weer gebaseerd op verschillende artikelen over duurzame energie op Duurzaambedrijfsleven.nl en een uitzending van 'VPRO Tegenlicht' op 13 maart 2016 over 'De doorbraak van duurzaam'.

Duurzaam wordt economisch
Zowel artikel als uitzending laten een mooi beeld zien over de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Dat dit inmiddels geen ethische - of zo je wilt milieu bewuste - keuze meer is, maar een economische keuze is geworden. Want duurzame energie is op diverse plaatsen in de wereld al goedkoper dan traditioneel opgewekte elektriciteit. Andere ontwikkelingen versnellen dit proces alleen maar. Denk daarbij aan grotere en sterkere accu's in elektrische auto's of voor energieopslag thuis. Het ontwikkelen van smart-grids maar ook de brandstofcel die aan de vooravond van een economisch verantwoorde doorbraak staat.

Gevestigde ordes: opgepast
Ontwikkelingen die knagen aan het businessmodel van gevestigde ordes zoals energieproductiemaatschappijen en leveranciers. Bedrijven die dachten geen concurrentie van buiten de eigen sector te hoeven verwachten. Net zoals de taxiwereld en hotelbranche. Maar die door de opkomst van Taxi-app Uber en online overnachtingsmarktplaats Airbnb wel degelijk ervaren dat de concurrentiestrijd niet alleen van binnenuit gevoerd moet worden. En dat je als gevestigde orde goed op je zaakje moet letten. Want voor je het weet wordt je voorbijgestreefd door een organisatie waar je nog nooit van gehoord had, of niet van verwachtte dat het een concurrent van je zou worden. Bedrijfsblindheid, arrogantie of en gebrek aan visie? In ieder geval zijn dergelijke voorbeelden een waarschuwing voor bestaande bedrijven om op hun hoede te zijn.

Jouw branche?
En hoe zit het dan in jouw branche/sector? Zijn daar ontwikkelingen gaande die een bedreiging vormen voor de huidige concurrentieverhoudingen? Of ontwikkelingen in andere sectoren die wel eens het eigen businessmodel op z'n kop zouden kunnen zetten? Of neem je liever zelf het heft in handen. Ga je niet alleen ontwikkelen om de bestaande concurrentie het hoofd te bieden. Maar ga je bewust op zoek naar samenwerkingsverbanden die op meer fronten de concurrentie ‘out performen’. Of op zoek naar mogelijkheden om van duurzaamheid een echt concurrentievoordeel te maken. Iets dat verder gaat dan een 'maatschappelijk verantwoord' imago.

Het helpt al als je er eens over leest of nadenkt. Maar beter is wellicht om een keer een bijeenkomst bij te wonen en de mening te horen van andere mensen uit andere branches en sectoren. Het geeft je zeker de nodige impulsen en stof om over je huidige en toekomstige strategie en business model na te denken. Ongeacht of dit nu op product/productgroep, business unit of concernniveau is.


Masterclasses als inspiratiebron
STEM organiseert in het voorjaar twee masterclasses rond het thema 'strategisch samenwerken in de industrie'. En in het najaar over 'de betekenis van duurzaamheid voor het businessmodel van technische ondernemingen'. Is je interesse gewekt? Kijk dan eens bij het programma en de mogelijkheid om dinsdag 5 april bij de eerste sessie van het tweeluik over strategisch samenwerken' te komen ervaren of de masterclasses van STEM een meerwaarde en inpiratie bieden voor de ontwikkeling van een visie op de toekomst van jouw organisatie.

Fotografie: met dank aan Thomas Kohnle (www.thomas-kohnle.de« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close