deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Personeelstekort drukt groei in het bedrijfsleven

Personeelstekort drukt groei in het bedrijfsleven

dinsdag 23 januari 2018

In bijna alle sectoren zijn werkgevers naarstig op zoek naar geschikt personeel en is er een personeelstekort. Waar nog niet zo lang geleden werd geroepen dat robots ‘onze’ banen gaan inpikken, lijkt dit voorlopig niet het geval. De vraag is meer: wanneer komt die robot? Want het aantal banen neemt toe. En: hoe lossen we de mismatch op? 

Industrie
De meeste vertrouwensbarometers schetsen een positief beeld, de wereldeconomie wint aan kracht en de wereldhandel groeit stevig door. Dat is een goede basis en daar profiteert de Nederlandse industrie van. De sector is van oudsher sterk op de export gericht. Groei zal ook de komende jaren vooral over de grens te vinden zijn. De exporterende industriële branches, vooral die de weg naar marktgebieden buiten de eurozone weten te vinden, zien hun productie sterker toenemen dan branches
die de nadruk leggen op Nederland en/of de eurozone. Dit zorgt ervoor dat het buitenland steeds meer in de belangstelling komt te staan van ondernemers die nog weinig of niet op de exportmarkt actief zijn. Dat is een goede trend, want daar zit de groei.

Branches die voor hun bedrijvigheid vooral afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag (met name de bouwgerelateerde vraag), zien weliswaar de vraag aantrekken, maar het tempo van deze groei ligt lager.

Maar… wie gaat het maken?
De arbeidsmarkt is momenteel krap en reageert vertraagd op economische ontwikkelingen. In een herstellende economie zullen werkgevers eerst het bestaande personeel meer belasten om aan de vraag van klanten te kunnen voldoen. Bij aanhoudende groei van de vraag gaan werkgevers meer met uitzendkrachten in zee.

Dit vangt de piekvraag op. Maar naarmate de economie zich verder versterkt en het vertrouwen groeit, zijn ondernemers vaker geneigd om ook vaste banen in de markt te zetten. Dit proces zien we ook terug in de industrie. Het probleem is dat de vacatures maar moeilijk in te vullen zijn. Er is simpelweg te weinig vakkundig en ervaren personeel beschikbaar. De druk op de arbeidsmarkt is dus hoog en dat zorgt ervoor dat het aantal uitzenduren gestaag toeneemt. Gezien de groei van orders en de positieve verwachtingen van ondernemers daarover blijft deze druk op de arbeidsmarkt ook in 2018 hoog.

Bron: ABN=-AMRO Sectorprogenoses 2018 - Download hier het hele overzicht

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close