27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Angst voor robots op de werkvloer valt mee

Angst voor robots op de werkvloer valt mee

vrijdag 02 februari 2018

Tachtig procent van de medewerkers in de technologische sector ziet robots graag komen, blijkt uit onderzoek van onder meer bureau Berenschot. De angst voor robots-op-de-werkvloer is minder groot dan gedacht.

Terwijl toenmalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 nog zonder blikken of blozen beweerde dat robotisering banen zou kosten, blijkt dat de huiver voor zo'n schattig robotje als Wall-E. of een stoere Terminator als nieuwe collega lang niet alom aanwezig is.

Uit het onderzoek blijkt dat bij 91 procent van de bedrijven waar de mensen werken die wij geïnterviewd hebben, een vorm van digitalisering gaande is', zegt Hans van der Molen, directievoorzitter van de Berenschot Groep. In 35 procent van de gevallen gaat het daarbij om robotisering. 'Het is inmiddels realiteit en het wordt massaal omarmd', zegt Van der Molen.

Weinig enthousiasme
De verwachting was dat vooral bij de meer laagopgeleide of oude werknemers de opkomende digitalisering en robotisering niet met applaus ontvangen zou worden. Toch blijkt uit het onderzoek dat dit meevalt. 'We zien de digitalisering over de hele breedte en ook het enthousiaste over de hele breedte. Waar je zou verwachten dat laagopgeleide of oude werknemers er minder positief tegenaan kijken, zie je ook daar dat de signalen positief zijn', zegt Van der Molen.

Banenverlies en nieuwe taken
Als het gaat om banenverlies dan blijkt dat er inderdaad banen verdwijnen. Maar Van der Molen wil niet zeggen dat het ook de trend is. 'Uiteraard verdwijnen er banen. Maar je ziet dat er eigenlijk hoofdzakelijk taken veranderen en er komen meer taken bij dan er af gaan. ICT doet zijn intrede in heel veel processen, dus er komen ICT-componenten bij. Natuurlijk verdwijnen er banen, maar het is niet de trend.'

Bron; BNR Radio 


Masterclass Smart Industry:
Donderdag 13 maart organiseert STEM Industrial Marketing Centre in samenwerking met Smart Industry koploper Festo en FME een masterclass 'Smart Industry - wat betekent de fabriek van de toekomst voor uw business? Lees hier meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.

Download hier het FME rapport: Smart Working - maak werk van technologie

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close