27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

'VS wordt dit jaar grootste olieproducent ter wereld'

'VS wordt dit jaar grootste olieproducent ter wereld'

maandag 19 februari 2018

De Verenigde Staten zijn hard op weg om de grootste olieproducent ter wereld te worden. Volgens een nieuw rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA) zijn de Amerikanen hun winning van schalie-olie momenteel zo stevig aan het opvoeren dat de olieproductie in de VS ergens in de loop van dit jaar die van Saudi-Arabië en Rusland voorbij kan streven.

Lees hier meer en bekijk ook de statistieken: https://www.iea.org/oilmarketreport/omrpublic/ 

Begin van downturn?
Welke gevolgen heeft die ontwikkeling van de olieproductie in de VS voor de mondiale prijs van olie en gas? Blijft die op het huidige niveau of is de recente ingezette daling 'The Beginning of a Downturn in Oil?' Zoals wordt verwoord in een artikel dat we met deze kop gisteren pupliceerden. 

En welke gevolgen heeft die onzekerheid over de olieprijs voor bedrijven die nauw verbonden zijn aan de olie- en gasmarkt? Blijft het bij nog even tandenknarsend afwachten of moeten de bakens definitief verzet worden?

Olie en gasmarkt - wat brengt de toekomst
Tijdens een workshop in 2016 vroeg Bob Rietveldt (voormalig directeur Ulstein - Sea of Solutions) aan zijn toehoorders wie verwachtte dat de olieprijs voor het eind van dat jaar weer tegen de 100 Dollar per vat zou staan. Op een enkeling na staken bijna alle 80 aanwezigen - werkzaam in de Olie en Gas sector - hun hand op. 

De werkelijkheid is daarna anders gebleken. Op wat uitzonderingen na staat de olieprijs al enkele jaren tussen de 45 en 75 Dollar schommelt. En zich gemiddeld tussen de 50 en 60 Dollar begeeft. En steeds vaker verschijnen er berichten de dat de olieprijs langjarig laag zal blijven.

Wat brengt de toekomst? Wie zal het zeggen. De toekomst is niet voorspelbaar en dat zal altijd zo blijven. Maar dat wil niet zeggen dat je maar moet afwachten wat je overkomt. Bedrijven die in goede tijden floreren en in slechte tijden het goed kunnen volhouden hebben aan scenario planning gedaan waardoor ze weerstand kunnen bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close