schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Een op de drie tech-studenten komt uit buitenland

Een op de drie tech-studenten komt uit buitenland

180215WaarKomenBuitenlandseStudentenVandaanvrijdag 16 februari 2018

Het aantal buitenlandse studenten dat kiest voor een technische bachelor- of masterstudie in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Een op de drie studenten die een masteropleiding volgt aan de technische universiteiten in Delft, Wageningen, Eindhoven en Enschede komt uit het buitenland.

Bron: FD-online vrijdag 16 februari 2018

Aantal buitenlandse studenten aan technische universiteiten was nog nooit zo hoog

Dat blijkt uit cijfers die het FD bij de organisatie voor internationalisering Nuffic heeft opgevraagd. In absolute aantallen gaat het om een verdrievoudiging: van 3751 bachelor- en masterstudenten in 2006 naar ruim 12.000 in het studiejaar 2017/2018. De studies trekken vooral studenten uit Duitsland, China en India.

De stijging is koren op de molen van critici die vrezen dat Nederlandse studenten de dupe worden van de instroom uit het buitenland. 'Buitenlandse student pikt plaats Nederlander in', zo vatte weekblad Elsevier het sentiment onlangs samen. De Telegraaf schreef in een artikel over de 'Engelse gekte' dat Nederlandse studenten bij opleidingen met een numerus fixus in de verdrukking komen.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) kan niet bevestigen dat sprake is van verdringing van Nederlandse studenten. 'Dat weten we niet.' Wel is het zo dat de stijgende studentenaantallen op 'sommige plekken' de onderwijskwaliteit in gevaar brengen. 'In dat geval kan een universiteit een numerus fixus instellen.'

De vier technische universiteiten hebben dit studiejaar acht studies met een numerus fixus. Alleen de bachelor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek trekt volgens onderzoeker Daan Huberts van het Nuffic een 'noemenswaardig' aantal buitenlandse studenten aan. Dit studiejaar komt ongeveer de helft van de ruim 440 studenten uit het buitenland.

Bij de aanmeldingen is de verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse studenten anders, blijkt uit navraag bij de TU Delft. Van de 1150 aanmeldingen komen 663 uit andere landen. Ook de TU Delft weet niet of sprake is geweest van verdringing, zegt een woordvoerder. 'We weten wel dat Nederlandse studenten tot nog toe bovengemiddeld vaak door de selectieprocedure komen.'

De TU Delft waarschuwt dat universiteiten een goede mix van nationaliteiten in de collegezaal niet in de hand hebben. De wet staat universiteiten niet toe om te selecteren op afkomst, ook niet als de verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse studenten uit balans is.

De universiteit roept het kabinet op maatregelen te nemen. Want het aantal buitenlandse studenten neemt door de brexit of het onderwijsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump waarschijnlijk alleen maar toe. Voor de zomer laat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten wat universiteiten kunnen doen.

Lees ook het artikel: Nederland wereldkampioen talentontwikkeling, minder sterk in behoud.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close