man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Grootste groei productie NEVI Inkoopmanagers index ooit: februari 2018 63,4

Grootste groei productie NEVI Inkoopmanagers index ooit: februari 2018 63,4

180301PMI-IndexFebruari2018donderdag 01 maart 2018

De grootste groei van de productie in de geschiedenis van het onderzoek, was mede de oorzaak van een nieuw record van de NEVI PMI®: 63.4. De PMI bereikte hiermee voor de derde keer in vier maanden een hoogtepunt.

De productie steeg voor de achtenvijftigste maand op rij, waarbij de grootste groei werd genoteerd door de producenten van halffabricaten. De nieuwe orders namen toe in de grootste mate sinds november vorig jaar. De export orders bleven iets achter bij de orders uit het binnenland, maar namen nog steeds duidelijk toe. De groei van de werkgelegenheid evenaarde het record van januari. Dit droeg bij aan de kleinste – zij het nog steeds forse - toename van de achterstanden in vijf maanden. De levertijden namen in ongekende mate toe en de uitbreiding van de inkoopactiviteiten was de grootste sinds april 2011. De inkoopprijzen bleven fors stijgen, zij het in de kleinste mate sinds september. De verkoopprijzen lieten de op een na grootste toename sinds mei 2011 zien. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bleven op een recordniveau.

Drie deelindices uitgelicht:

Productie index
De groei van de productieomvang in de Nederlandse industrie was in februari de grootste ooit. De bedrijven maakten melding van een grote vraag. De huidige periode van groei komt hiermee op een recordperiode van achtenvijftig maanden. De grootste groei werd genoteerd door de producenten van halffabricaten, gevolgd door de producenten van investeringsgoederen.

Nieuwe orders index
Het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse productiebedrijven ontvangen werd, steeg in februari fors. Deze stijging was de grootste sinds november en de op drie na grootste sinds het begin van dit onderzoek. Er werd melding gemaakt van een grote vraag uit zowel binnen- als buitenland. De grootste stijging in deze periode werd gemeld door de producenten van halffabricaten.

Nieuwe export orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland in de Nederlandse productiesector nam in februari voor de twintigste maand op rij toe. Deze toename was opnieuw minder groot dan in december en de kleinste in vier maanden, al bleef het een van de grootste sinds het begin van dit onderzoek. De subsector halffabricaten noteerde de grootste toename en de subsector consumptiegoederen de kleinste.

Kanttekeningen bij de groei
Maar Porf. Dr. Arjan van Weele maakt in zijn redactioneel commentaar toch ook wel een paar kanttekeningen bij de 58ste maand van groei op rij en een all time high. De levertijden lopen al maanden lang op en producenten sorteren hierop voor door hun orders eerder in te schieten. Daardoor is het beeld van de groei wel enigszins vertekend. Want de keerzijde is dat bij een afnemende groei de orderstroom sneller zal afnemen dan het tempo waarin de groei afneemt. 

Anticiperen
Volgens Van Weele zal deze situatie zich nog niet de eerstkomende maanden voordoen. Maar het moment waarop dit zal gebeuren komt wel steeds dichterbij. Nu is er dus nog tijd om te anticiperen op de situatie die komen gaat. Want de vraag is niet wanneer dat komt; maar wanneer. 

Wat brengt de toekomst
Wat de toekomst brengt is ongewis. Want die is niet voorspelbaar. Maar dat wil niet zeggen dat je maar moet afwachten wat je overkomt. Bedrijven die in goede tijden floreren en in slechte tijden het goed kunnen volhouden hebben aan scenario planning gedaan waardoor ze weerstand kunnen bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close