deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Groei Nederlandse export naar UK lager door Brexit-perikelen dan overall groei.

Groei Nederlandse export naar UK lager door Brexit-perikelen dan overall groei.

donderdag 15 maart 2018

Het vooruitzicht op de brexit heeft vorig jaar de groei gedrukt van de bilaterale handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Uit nog voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat de goederenexport van Nederland in 2017 met ruim 10% in waarde is gestegen tot €469 mrd. De uitvoer naar de Britse markt bleef echter vrijwel onveranderd.

De handel van het Verenigd Koninkrijk met de landen van de Europese Unie vindt nog steeds plaats volgens de EU-spelregels. Snel na de keuze van de Britten voor een brexit in de zomer van 2016 is het pond sterling echter flink in waarde gedaald. Dat heeft het voor de Britten duurder gemaakt om goederen en diensten uit de eurolanden, waaronder Nederland, in te voeren.

Dat wreekt zich nu in de resultaten van de Nederlandse exporteurs. Die lijken er overigens uitstekend in geslaagd te zijn andere markten aan te boren. Het Centraal Planbureau wees er onlangs nog op dat de Nederlandse export vorig jaar harder is gestegen dan de wereldhandel.

Made in NL
In 2017 werd voor €20 mrd aan in Nederland vervaardigde producten aan de Britten geleverd. Dat was bijna een procent minder dan in 2016. Als van die exportwaarde de kosten voor te importeren grondstoffen en halffabricaten worden afgetrokken, dan droeg die export voor €10,4 mrd bij aan de vorming van het Nederlandse bruto binnenlands product. Dat is zo'n 1,5% van het bbp over 2017. De industrie verdiende €4,3 mrd aan de verkopen aan het Verenigd Koninkrijk.

De wederuitvoer van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk kwam vorig jaar uit op €18 mrd, een fractie meer dan over 2016. Aan de wederuitvoer verdient Nederland relatief weinig, omdat het hier gaat om het na een beperkte bewerking weer uitvoeren van doorgaans via Schiphol of de Rotterdamse haven ingevoerde goederen.

Agrarische producten
Uit de CBS-gegevens komt naar voren dat er binnen het Nederlandse exportpakket wel verschuivingen zijn opgetreden. De agrarische sector was al zeer succesvol op de Britse markt en heeft vorig jaar de uitvoer nog eens met 2,5% kunnen opvoeren tot €6,7 mrd. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de tweede bestemming voor Nederlandse agrarische producten. Aan groente en fruit werd in 2017 voor ongeveer €1,4 mrd aan de Britten verkocht, bij vlees gaat het om €1,2 mrd en voor bloemen en planten om €1,1 mrd.

Dienstenhandel
De eveneens omvangrijke handel in diensten heeft minder te lijden onder de brexit. Met het Verenigd Koninkrijk heeft zowel de bilaterale import als de export van diensten vorig jaar een groei vertoond. De Britten namen voor zo'n €21,7 mrd aan Nederlandse diensten af, een groei met 7% ten opzichte van 2016. Na Duitsland en de VS is het Verenigd Koninkrijk daarmee de derde partner van Nederland in de dienstenhandel.

De zakelijke dienstverlening is daarbij dominant. Die nam vorig jaar toe met 15% naar €7,7 mrd. Vooral de export van advertenties, marktonderzoeken en opiniepeilingen zat in de lift. Maar ook aan onderhoud en reparatie van booreilanden werd meer verdiend. Overigens koopt Nederland ook massaal zakelijke diensten in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar ging het opgeteld om €9,1 mrd, 5% meer dan een jaar eerder.

Daarnaast exporteert Nederland veel telecommunicatie- en computerdiensten naar het Verenigd Koninkrijk, die over 2017 een geringe daling te zien gaven met een waarde van €4,4 mrd. De vervoersdiensten van de transporteurs brengen met een onveranderd gebleven €4,3 mrd ook veel geld in het laatje.

Bron: FD online.

Wat heeft Brexit nog meer in petto?
De gevolgen van een definitieve Brexit zijn nog niet te overzien.

Koffiedik kijken dus? Maar dat wil niet zeggen dat je maar moet afwachten wat de gevolgen zijn. Er zijn namelijk meer uitkomsten mogelijk. En die scenario's kun je vooraf door middel van scenarioplanning in kaart brengen.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close