man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Industriële restwarmte helpt CO2 reduceren en Groningen bij aanpak aardbevingsproblematiek

Industriële restwarmte helpt CO2 reduceren en Groningen bij aanpak aardbevingsproblematiek

vrijdag 06 april 2018

Restwarmte uit de industrie kan bijdragen aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. Tevens helpt de inzet van die restwarmte bij de besparing van de verbranding van aardgas. En daarmee indirect aan het reduceren van de aardbevingsproblematiek in de buurt van gaswinningsvelden in Nederland. Wellicht een idee dat opvolging verdient in andere regio's in Nederland waar enerzijds vraag naar en anderzijds redelijk wat aanbod is aan (rest)warmte. Daarom delen we een  artikel van Warmtebedrijf Westland ter inspiratie. En wil je er een keer over sparren? Neem dan gerust contact met ons op (T 085 104 36 65).

Warmtebedrijf Westland wil glastuinbouw van het aardgas af halen

Warmtebedrijf Westland gaat de kassen in Nederlands belangrijkste glastuinbouwgebied verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven gecombineerd met geothermie. Hierdoor zullen glastuinbouwbedrijven in het Westland vanaf 2021 ruim 300 miljoen kubieke meter aardgas kunnen besparen, oplopend tot 900 miljoen kubieke meter in de jaren daarna.

Door de combinatie van industriële restwarmte uit de haven met bestaande en nieuwe geothermiebronnen binnen één open warmtenet, zou het hele Westland van het aardgas af kunnen. Op die manier leveren Warmtebedrijf Westland, de glastuinbouwbedrijven en de industriële bedrijven uit de haven een gezamenlijke bijdrage aan het terugdringen van CO₂-uitstoot en klimaatverandering. En ook aan het oplossen van de aardbevingsproblematiek door de gaswinning in Groningen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat liet in januari grote bedrijven weten dat ze "op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van aardgas uit Groningen."

Warmtebedrijf Westland werkt in de plannen samen met netbeheerder Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling en Evides Industriewater voor het realiseren van de infrastructuur en het beschikbaar krijgen van de restwarmte uit de haven. Het initiatief sluit aan bij het verzoek van LTO Glaskracht Nederland in hun brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Volgens LTO Glaskracht kunnen de glastuinbouwbedrijven op deze manier helpen om het gebruik van Gronings gas te reduceren. Tegelijkertijd wordt hiermee 900 kiloton CO2 per jaar bespaard. Glastuinbouwbedrijven gebruiken nu veelal WKK-installaties om op een relatief efficiënte manier energie op te wekken. Daarnaast gebruikt een aantal glastuinbouwbedrijven warmte van aardwarmtebronnen.

Warmtebedrijf Westland wil de komende tijd meer glastuinbouwbedrijven over de streep trekken. In 2020 moet de aanleg van het warmtenet vanuit de Rotterdamse haven beginnen, waarna bedrijven stap voor stap, van zuid naar noord, worden aangesloten. Warmtebedrijf Westland wil daarbij langdurige contracten afsluiten voor een vaste lage prijs.

bron: Warmtebedrijf Westland, 29/03/18

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close