schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Nevi PMI maart 2018: Groeitempo industrie vlakt af

Nevi PMI maart 2018: Groeitempo industrie vlakt af

woensdag 04 april 2018

Hier en daar verschijnen in de Nederlandse financiële pers berichten dat de Nederlandse economie zou afzwakken. Dit is onjuist. Zeker voor de Nederlandse industrie. Het groeitempo is wel iets afgezwakt. Dit zegt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven in zijn reactie op de Nevi PMI-index over maart 2018.

‘De Nevi PMI kwam over maart uit op 61,5, hetgeen iets lager was dan 63,4 in februari. Er is dus sprake van een iets lager groeitempo', concludeert Van Weele. Dat is volgens de hoogleraar niettemin een aanzienlijke toename van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van voorgaande maand.

‘De vraag naar Nederlandse industriële producten, met name kapitaalgoederen, nam zowel vanuit binnenland als buitenland toe door nieuwe efficiënte online verkoopkanalen en de introductie van nieuwe producten. Als gevolg draaien industriële bedrijven op volle toeren. En verwachten bedrijven ook een goede productiebezetting voor de rest van het jaar.' De productieomvang steeg in maart sterk. De grotere productieomvang werd ondersteund door een flinke toename van nieuwe orders.

Levertijden
‘Maar de levertijden lopen sterk op. De levertijdindex registreerde een recordwaarde van slechts 28,6 (een waarde beneden de 50 geeft aan een verslechtering van de levertijden ten opzichte van voorgaande maand). Oorzaak: toenemende grondstoftekorten. Dit ondanks de pogingen van inkopers buffers aan te leggen. De sterke vraag naar grondstoffen manifesteert zich in stijgende inkoopprijzen voor hout, staal en kunststoffen. Die natuurlijk door vertaald worden in hogere verkoopprijzen. De vraag naar goed gekwalificeerd technisch personeel blijft onverminderd hoog', besluit Van Weele.  

Bron: vraagenaanbod.nl en www.nevi.nl/pmi

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close