27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

VS geven staalindustrie nog maand respijt over importheffingen

VS geven staalindustrie nog maand respijt over importheffingen

dinsdag 01 mei 2018

De regering-Trump heeft nog geen knoop doorgehakt of ze de Europese Unie, Canada en Mexico permanent uitzondert van de nieuwe importheffingen op staal en aluminium. De huidige uitzondering op een 25% extra heffing op staal en 10% op aluminium zou op 1 mei verlopen, maar is nu verlengd tot 1 juni. De Amerikaanse regering biedt hiermee tijd voor gesprekken over de handelsrelaties die wat betreft de EU tot op laatste moment op maandag doorliepen.

Tegelijk wordt hiermee een dreigend handelsconflict voorlopig voorkomen. De EU stond klaar om een aantal Amerikaanse goederen, waaronder spijkerbroeken, bourbon en Harley Davidson-motorfietsen zwaarder te belasten als de staaltarieven inderdaad zouden gaan gelden.

Verdere onderhandelingen
Door het uitstel zal de komende maand in het teken staan van verdere onderhandelingen tussen de VS en zijn handelspartners, die de afgelopen weken de druk op de Trump-regering opvoerden om geen handelsbeperkingen op te leggen. Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Duitse bondskanselier Angela Merkel drongen er bij Trump op aan om Europees staal niet verder te belasten.

Het Witte Huis zet bij de onderhandelingen in op vrijwillige exportbeperking, in ruil voor het uitblijven van extra heffingen. 'In alle onderhandelingen is de regering gericht op quota's die de import beperken en de nationale veiligheid bevorderen', aldus het Witte Huis in een verklaring. Eerder lieten de Europese regeringsleiders weten niets te zien in dat voorstel, dat mogelijk botst met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Een woordvoerder van de Britse regering in Washington zei bezorgd te blijven over de impact van een eventuele blokkade. 'We zullen met de EU blijven samenwerken aan een multilaterale oplossing voor het wereldwijde probleem van overcapaciteit en de gevolgen voor binnenlandse markten.

Reactie Europese Commissie
In een reactie op het uitstellen van de importheffingen meldt de Europese Commissie dat het besluit van de VS de ‘marktonzekerheid verlengt, die al van invloed is op zakelijke beslissingen’. Het stelt dat de EU volledig en permanent moet worden vrijgesteld van de blokkade, omdat ‘ze niet kunnen worden gerechtvaardigd op grond van de nationale veiligheid’. De commissie maakte ook duidelijk dat het ‘als langdurig partner en vriend van de VS niet onder bedreiging zal onderhandelen’. Eurocommissaris Cecilia Malmström heeft de afgelopen weken contact gehad met de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross en handelsvertegenwoordiger Robert Lightizer. Deze besprekingen zullen worden voortgezet.

De Europese Unie exporteert jaarlijks voor €6,4 mrd aan staal naar de Verenigde Staten. Nederland is goed voor €570 mln. Tata Steel in IJmuiden liet eerder weten geen grond te zien voor de blokkade. Directievoorzitter Theo Henrar sprak van 'ordinaire, protectionistische handelsmaatregelen'. Het concern maakt specifiekere staalsoorten dan de Amerikanen. Op sommige metaalproducten heeft Tata Steel een octrooi en mag geen ander bedrijf dit produceren.

Bron FD-online 1 mei 2018

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close