deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Groei industrie zwakt iets af: laagste Inkoopmanagers Index in 8 maanden

Groei industrie zwakt iets af: laagste Inkoopmanagers Index in 8 maanden

zondag 03 juni 2018

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in mei verder toegenomen, maar iets minder dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) heeft gepresenteerd.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt daalde in de afgelopen maand naar een niveau van 60,3. Dat is het laagste peil in acht maanden tijd. In april kwam de index nog uit op 60,7. Een cijfer boven de 50 duidt op groei, alles daaronder wijst op krimp.

Productie nam wel toe
De productie nam opnieuw flink toe, deze maand in de grootste mate sinds het recordniveau van februari. Het aantal nieuwe orders steeg wederom aanzienlijk. Hetzelfde gold voor de export orders.

De groei van de werkgelegenheid was echter voor de derde maand op rij kleiner dan het recordniveau van de eerste twee maanden van 2018 en bereikte het laagste niveau in negen maanden. Toch was dit nog steeds de op negen na grootste toename ooit. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was voor de tiende maand op rij groter dan de maand ervoor. De levertijden waren opnieuw fors langer, maar deze verlenging was minder groot dan in maart en april.

De inkoopprijsinflatie was de laagste in acht maanden, maar bleef één van de hoogste in zeven jaar. De verkoopprijzen stegen eveneens aanzienlijk, zij het in de kleinste mate in vijf maanden. De verwachtingen van de producenten bleven uitermate positief, al was dit optimisme het kleinst in dertien maanden.

Lees hier ook het redactionele commentaar van Prof. Dr. Arjan van Weele: De productiecapaciteit draait op volle toeren.

Bron: ANP / NEVI

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close