schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

De week volgens ING-bank: Nagelbijten om G7 en ECB

De week volgens ING-bank: Nagelbijten om G7 en ECB

zaterdag 09 juni 2018

Of er iets concreets besloten wordt is de vraag, maar de aanstaande G7 en ECB vergaderingen hebben potentieel veel impact op de wereldeconomie.

Dik een week na het ingaan van de importheffingen op staal en aluminium door de VS houden deze maatregelen de gemoederen nog volop bezig. De G7 top van vrijdag 8 en zaterdag 9 juni werd er door gedomineerd. De analist van ING-bank is er in zijn bericht 'Markten in beweging' van 8 juni dan ook niet gerust op dat deze top de dreigende escalatie met alle gevolgen voor de wereldeconomie, zal afwenden. Maar er zijn meer zorgpunten: want ruim een week voordat ECB-president Mario Draghi zal melden hoe het nu verder zal gaan met het Europese opkoopprogramma, meldt ECB hoofdeconoom Peter Praet over gunstige onderliggende krachten van de Europese economie.

Maar die opmerking is niet te rijmen met lagere cijfers dan verwacht  over inflatie, loon-ontwikkelingen, detailhandelsverkopen, productie- en exportcijfers in april. En daarbovenop is er nog de dreigende taal vanuit Italië van de net aangestelde regering om de ECB-begrotingsregels te laten vallen. Met opnieuw de dreiging van extra onrust over de financiële positie van de zuis-Europese Euro-landen en alle gevolgen van dien.


Scenarioplanning als hulpmiddel
Betekent dat nu dat je maar moet afwachten wat ons gaat overkomen? Bedrijven die in goede tijden floreren en in slechte tijden het goed kunnen volhouden hebben aan scenario planning gedaan waardoor ze weerstand kunnen bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close