Trends in machinebouw

Trends in machinebouw

zondag 17 juni 2018

In de machinebouw zijn naast enkele bekende trends ook enkele nieuwe ontwikkelingen merkbaar, waar machinebouwers toch echt rekening mee moeten gaan houden. In een artikel in Vraagenaanbod.nl komen ze uitgebreid aan de orde. Hieronde een opsomming van de belangrijkste trends en ontwikkelingen.

 1. Diensten naast de levering van machines (servitization)
  Doorgaans zijn machinebouwers technisch georriënteerde bedrijven die een machine als endproduct zien. Maar klanten zien een machine als deelproduct. Machinebouwers laten daardoor omzetkansen liggen op het gebied van diensten die als toegevoegde waarde geleverd kunnen wroden: installatie, training, (preventief) onderhoud en zelfs bij het levenseinde van de machine. En verzuimen hun businessmodel op veranderenede behoeften van afnemers af te stemmen.

  Noot van STEM: Niet voor niets besteden we er aandacht aan in de masterclass van 3 oktober 2018 - kijk hier voor meer informatie en hoe je deel kunt nemen.

 2. Predictive maintenance
  Voorkomen is beter dan genezen. Dus is het leveren van onderhoud als dienst die stilstand moet voorkomen, een toevoeging aan het eigen leverprogramma dat waarde biedt aan afnemers.

  Noot van STEM: predictive maintenance vraagt van de toeleverancier relevante en betrouwbare informatie over de levensduur van onderdelen die voor onderhoud en/of vervanging in aanmerking komen in combinatie. Maar daarbij ook diepgaand inzicht in de processen van de betreffende afnemer. Een top markeitng issude dus dat ook zeker tijdens de masterclass van 3 oktober 2018 aan de orde komt
   
 3. Smart Industry
  De technologie is feitelijk al voorhanden. De kunst is om met de technologie van vandaag slimmer, efficiënter en effectiever in te spelen op klantbehoeften. En daarmee een Duurzaam ConcurrentieVoordeel te realiseren dat business genereerd.

  Noot van STEM: juist de businesskant van Smart Industry was dan ook het thema van een masterclass van STEM Induatrial Marketing Association in februari 2018 die we samen met Festo hebben georganiseerd.

 4. Ecodesign
  Het artikel in Vraag en Aanbod is wat summier in haar urgumentatie over het belang van Ecodesign en de toelichting op wat het precies inhoudt. Maar buitenkijf is dat het steeds belangrijker wordt om engineering te laten plaatsvinden met het oog op hergebruik van onderdelen en/of materialen (circulair en duurzaam ontwerpen). Anderzijds kan ook het ontwikkelen en werken in bedrijfsmatige Ecosystemen onder deze noemer gevat worden.

  Noot van STEM: rondom het onderwerp bedrijfsmatige ecosystemen is een programma in ontwikkeling voor het topmanagement van MKB-bedrijven in de maakindustrie dat dit najaar van start gaat. Het doel van dit programma: managers inzicht te geven in de succes- en faalfactoren van programma's waarbij bedrijven samen werken bij innovatie en marktbewerking. Interesse? Laat het ons weten.

 5. 3D-printen
  Zeker voor de speciaalmachinebouw heeft 3D-printen veel mogelijkheden. Immers allerlei specifieke onderdelen in enkelstuks of zeer kleine series zijn dan beter, goedkoper en sneller te produceren. 

  Noot van STEM: Naast de vele technische mogelijkheden van 3D-printing heeft deze ontwikkeling ook impact op de bestaande business van producenten. Immers 'spareparts' hoeven op termijn niet meer per definitie in voorraad op 'de plank' te liggen. En wat te denken van de impact van rapid prototyping op de time to market. Aspecten die we al eens uitgebreid aan de orde stelden tijdens een masterclass van STEM Industrial Marketing Association.


Lees hier het hele artikel op vraagenaanbod.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close