man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

De week volgens ING-bank: Grieken weer op eigen benen

De week volgens ING-bank: Grieken weer op eigen benen

zaterdag 23 juni 2018

Deze week bereikte de Eurogroep een akkoord over het einde van het noodprogrammavan Griekenland. Ook al wordt hiermee het boek van de eurocrisis verder gesloten, het is duidelijk dat Griekenland met een lange nasleep te maken krijgt.

Europa nog niet op een lijn

De Eurozone ministers van financiën mogen dan wel op een lijn zitten over het einde van het noodprogamma aan Griekenland. Verder is het in de Eurozone en EU verre van koek en ei. Voorstellen van de Frans president Macron voor een verdere hervorming van de Euroze lijken dan wel voor een groot deel 'voorgekookt' te zijn met Bondskanselier Merkel. Maar het is nog verre van zeker dat ook de andere lidstaten zich achter deze plannen scharen.

Daarnaast speelt er nog de onzekerheid over het beleid van de EU omtrent migratie en kan dit zelfs politieke gevolgen hebben voor Frau Merkel in eigen land. Want daar zitten CSU en CDU niet op een lijn over het te voeren migratiebeleid en is een Europees akkoord van groot belang om in de sterkste economie van Europa de politieke kou uit de lucht te halen.

De de analist van ING-Bank gaat in het weekbericht van 22 juni nog niet zover in zjin analyse dat een patstelling tussen beide coalitiepartners of een regeringscrisis in Duitsland over dit punt, ook econoische gevolgen zal hebben. Maar bovenop een verhardend handelsconflict tussen de VS enerzijds en zo'n beetje de rest van de wereld anderzijds, betekenen ook deze spanningen dat er toch wat meer onzekerheid ontstaat over economische ontwikelingen.

Scenarioplanning als hulpmiddel
Betekent dat nu dat je maar moet afwachten wat ons gaat overkomen? Bedrijven die in goede tijden floreren en in slechte tijden het goed kunnen volhouden hebben aan scenario planning gedaan waardoor ze weerstand kunnen bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close