schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Economische ramingen: struisvogelpolitiek of onvoorspelbaar?

Economische ramingen: struisvogelpolitiek of onvoorspelbaar?

180706Afbeelding_bij_WeekberichtING-zaterdag 07 juli 2018

In de eerste week van juli verbitterde de handelsstrijd tussen de VS en China met over en weer nieuwe importheffingen. En was het 'no' van premier Mark Rutte weliswaar wereldnieuws maar zeker niet het begin van een afkoeling van de huidige gespannen handelsrelatie tussen de VS en Europa.

Ook binnen Europa rommelt het. De Euro/top vorig weekend lijkt voldoende basis gelegd te hebben voor het afwenden van een politieke crisis in buurland Duitsland. Maar het besproken migratiebeleid kent ook een aantal 'dwarsliggers' binnen de Unie en lijkt nog verre van een werkelijke oplossing. In het Verenigd Koninkrijkt lijkt consensus te zijn ontstaan tussen de voorstanders van een harde en die van een zachte Brexit. Maar de kans op een Brexit zonder werkelijke deal is nog steeds zeer aannemelijk. En last but not least is het zeer onzeker welke koers de nieuwe Italiaanse regering gaat varen ten opzichte van de Europese begrotingsregels.

Al met al voldoende zaken die de mondiale en Europese economische ontwikkelingen onvoorspelbaar maken maar waardoor ramingen hierover al langere tijd ongewijzigd blijven. Geen struisvogelpolitiek dus, zoals de analist van ING-bank dan ook aangeeft in het laatste weekbericht voor de vakanties van start gaan.

Scenarioplanning als hulpmiddel
Betekent dat nu dat je maar moet afwachten wat ons gaat overkomen? Bedrijven die in goede tijden floreren en in slechte tijden het goed kunnen volhouden hebben aan scenario planning gedaan waardoor ze weerstand kunnen bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close