27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

AVG na bijna twee maanden: nog geen boetes maar wel oppassen geblazen

AVG na bijna twee maanden: nog geen boetes maar wel oppassen geblazen

DataProtectiemaandag 16 juli 2018

De Algemene Verordening Gegevensbescherming wordt nu bijna twee maanden gehandhaafd. Uit een artikel op Sprout.nl blijkt dat de eerste klachten zijn ingediend. Maar dan wel op een heel specifiek onderdeel: het 'verplichte akkoord'op nieuwe algemene voorwarden van voornamelijk internetbedrijven. Maar over klachten over marketingactiviteiten waarbij de AVG van toepassing is, lijkt nog niet veel bekend. Of het moet de klacht zjin over het bundelen van toestemming voor verschillende diensten, met name voor het gebruik van (direct) marketing activiteiten. Dit vereist in principe een extra toestemming via een opt-in vraagstelling. 

Kansen
De AVG biedt bedrijven ook kansen. Want hoewel uit onderzoek van Bosch blijkt dat de consument huiverig is voor aanschaf van apparatuur waarmee via internettechnologie data-uitwisseling plaatsvindt, biedt dit ook kansen. Want onderzoek van SAS Data Management toont aan dat het actief beschermen van persoonsgegevens kansen biedt. Dat biedt mogelijkheden voor innovatie en het leveren van onderscheidend vermogen.

Oppassen geblazen
Het feit dat de Belanstingdienst nog zeker een jaar nodig te heeft om naleving van de AVG te kunnen garanderen, is geen vrijbrief voor het MKB. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bljift benadrukken dat de AVG voor profit en non-profit organisaties van kracht is, ongeacht hun omvang. Ook zijn er inmiddels malafide lieden actief. Waaronder een oplichter die zich uitgeeft als handhaver namens de AP en boetes oplegt. Alsmede organisaties die beweren een 'AVG-keurmerk' te bezitten en bedrijven kunnen doorlichten. Maar er is (nog) geen AVG-keurmerk. Dus al met al oppassen geblazen.

AVG en marketing
Maar wat nu wel en niet mag op het gebied van de commerciële- en marketingactiviteiten van jouw organisatie is nog steeds niet heel helder. Hoewel een infographic van DMCC en blogs over de AVG van DDMA (de Nederlands Data Driven Marketing Association) daar al wel het nodige over vermelden.

We helpen je graag met informatie waar je iets aan hebt. Daarom blijven we de komende maanden allert op nieuws over de AVG en gaan we zelfs op zoek naar informatie over de consequenties en kansen van de AVG voor marketing activiteiten. We posten hierover nieuwsberichten of een blog en organiseren binnenkort ook workshops over marketing en de AVG (zie kader).

Lees ook ons eerder verschenen blog: B2B marketing en de AVG.

 


STEM Workshops
De komende maanden gaan we samen met experts, ervaringsdeskundigen en mensen die graag meer willen weten over wat wel en niet meer mag op het gebied van marketing & sales vanuit de AVG, op zoek naar antwoorden op vragen hierover.

Interesse om deel te nemen aan een dergelijke sessie? Laat het ons weten

Of blijf op z’n minst op de hoogte via ons nieuwsbericht, want de bevindingen zullen we via blogs ook delen met marketeers in de maakindustrie.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close