schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Banengroei dendert door: nog veel onbenut arbeidspotentieel

Banengroei dendert door: nog veel onbenut arbeidspotentieel

180719BCBS-Veranderingen_Beroepsbevolkingvrijdag 20 juli 2018

Met de kop 'Banengroei dendert in hoog tempo door' boven een artikel in het Financieel Dagblad (FD) donderdag 19 juli, lijkt de arbeidsmarkt net zo op te drogen als de natuur deze zomer.

Het bericht in FD is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over werkloosheid, de ontwikkelingen van banen en veranderingen in de beroepsbevolking over het tweede kwartaal 2018, die recent zijn gepubliceerd. Maar uit zowel het bericht hierover op de site van het CBS als het artikel in FD blijkt er nog heel wat onbenut arbeidspotentieel op de arbeidsmarkt te vinden.

Zo blijft het aantal werklozen al voor de vierde maand op rij op hetzelfe niveau. Dit omdat mensen die (tijdelijk) geen baan hebben, de moed erin houden en zich niet uitschrijven. De pool met mensen zonder baan bestaat daarom nog steeds uit ruim 350.000 mensen. 

Van de 4,2 miljoen mensen die in deeltijd werken wil bijna 10% meer uren werken. Zijn er natuurlijk schoolverlaters die de arbeidsmarkt betreden. Maar die hebben relatief gezien snel een baan op de toch wel wat gespannen arbeidsmarkt. En zijn er mensen die zich (hernieuwd) aanbieden op de arbeidsmarkt.

Anders denken over oplossingen
Dit alles betekent zeker niet dat (technische) bedrijven geen problemen hebben bij het vinden van medewerkers met de juiste kwalificaties. Maar met wat goede wil zijn er wellicht toch wel oplossingen te vinden:

  • Denk eens na over het aanpassen van het takenpakket van medewerkers; ontlast technisch personeel door taken die niet persé door hen uitgevoerd hoeven te worden door anderen te laten uitvoeren.
  • Wellicht wil ook in uw bedrijf 10% van de parttimers wel langer werken; vraag er eens om. Ook als dat voor werkzaamheden is die niet direct aan het huidige takenpakket gerelateerd zijn maar wel goed door de betreffende personen uitgevoerd kunnen worden. Zeker als dit uw technische medewerkers ontlast.
  • Misschien moet hiervoor wel een cursus of een training gevolgd worden. Net zo goed als door iemand die nu nog werkloos is, op deze wijze wellicht goed inpasbaar is binnen uw organisatie om juist het takenpakket van een ander te verlichten.
  • Door anders naar oplossingen te kijken, biedt wellicht de inzet van iemand met een handicap een oplossing voor beide partijen. En dit wordt ook nog eens op verschillende manieren ondersteund met subsidies.
  • En last but nog least zijn er taken/werkzaamheden die ook op projectbasis door externe professionals uitgevoerd kunnen worden. Zoals bij voorbeeld de marketing activiteiten van uw organisatie. Of is dat teveel preken voor eigen parochie? Lees er in ieder geval het recente blog van Jopie Bijl eens over.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close