man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Je hoofd koel houden: lastig bij actuele zomerse temperaturen en minder positieve indices

Je hoofd koel houden: lastig bij actuele zomerse temperaturen en minder positieve indices

180801Maatregelen_bij_een_hittegolfwoensdag 01 augustus 2018

De zomer viert dit jaar hoogtij in Nederland. Een tweede hittegolf wordt voor de komende dagen aangekondigd. En zie dan het hoofd maar eens koel te houden. Zeker als er ook nog eens cijfers verschijnen van diverse indices die duiden op een afzwakking van zowel de algemene economie als de bedrijvigheid in de maakindustrie.

Zo verscheen vandaag een bericht op Beurs.nl gebaseerd op een persbericht van NEVI over haar maandelijkse publicatie van de PMI-index met de kop 'Opnieuw daling inkoopmanagersindex Nederlandse industrie'. En publiceerde het Financieel Dagblad onder de kop 'De economie loopt op zwakke benen' een bericht over een lagere dan verwachtte groei in de Eurozone in het 2e kwartaal 2018. 

Meer indices minder positief
En of dit alles nog niet genoeg is, kwam ook metaalwarenleverancier MCB deze week met cijfers vanuit door haar gesponsorde branchebarometers. Alle drie waren die minder positfef dan in voorgaande maanden. Zo daalde de FDP BrancheBarometer Plaatbewerking naar 62,0 punten (in juni 2018 nog 73,3). Waren de inkopers in de branche 'verspaning' minder positief in juli met een index van 59,2 (juni nog 67,1). En blijkt ook in de machinebouw het optimisme wat te zijn gedaald, naar een indexcijfer van  61,0  (juni 2018: 62,7).

Ook de Europese indicatoren voor het economisch vertrouwen, het ondernemersklimaat en de industrie scoorden over de maand juli lagere waarden dan in juni. En in Nederland daalde het producentenvertrouwen zelfs aanzienlijk: van 9.9 naar een waarde van 6.3 in juli.

Einde groei en bloei?
Bij al dit soort berichten rijst direct de vraag: is dit het einde van de huidige periode van groei en bloei? In zijn commentaar op de PMI-index is Prof. dr. Arjan van Weele realistisch maar nog steeds behoorlijk optimististisch. Want zo meldt hij: 'De orderpijplijnen van de industrie zijn goed gevuld. De bezettingsgraden zijn hoog. De vooruitzichten zijn zonder meer goed.' Toch stelt hij op basis van de dalende PMI-index zijn rapportcijfer voor 2018 bij naar 8,2 (vorige maand nog een 8.3).

En ook analisten van ING en ABN Amro zijn ondanks de wat gedaalde indices positief gestemd over de ontwikkelingen in de tweede helft van dit jaar, zo blijkt uit het genoemde artikel in het FD. Hoewel ook zij nog geen zinnig woord kunnen zeggen of het derde en vierde kwartaal een verdere afzwakking te zien zullen geven. een stabilisatie, of misschien zelfs weer een opbloei van de groei.

Hoofd koel houden
Hoe dan ook, met opnieuw een hittegolf in het vooruitzicht en onzekerheid over de ontwikkelingen van de economie in het algemeen en die binnen de maakindustrie in het bijzonder, is het devies toch wel om vooral het hoofd koel te houden. Met betrekking tot het weer zijn er voldoende middelen en methoden om je daarbij te helpen. 

Maar betekent het dat je voor je bedrijf nu maar moet afwachten wat je gaat overkomen? Zeker niet. Je kunt je voorbereiden op andere omstandigheden. Want die dienen zich altijd aan. Maar je hoeft je er niet door te laten verrassen. Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Scenarioplanning
Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat? Daarom organiseren we - bij voldoende belangstelling - samen met Bob Rietveldt binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning.

Interesse? Laat het ons via onderstaande button weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.


Heb je vragen of wil je reageren op dit blog?
Bel (06 204 275 84) of mail Willem de Vries.

Beeldmateriaal met zomerse tips met dank aan www.warmedagen.be

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close