_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Maakindustrie grootste werkverschaffer

Maakindustrie grootste werkverschaffer

donderdag 09 augustus 2018

De maakgerelateerde branches hebben het de afgelopen twintig jaar goed gedaan. Zo is het volume van de toegevoegde waarde van de elektrotechnische en machine-industrie de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Deze branche is met 120 duizend arbeidsjaren de grootste industriële werkverschaffers van Nederland.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie is de vierde branche binnen de industrie. Het
aandeel ervan nam in de afgelopen twintig jaar licht toe. Tot deze branche behoren o.a.
metalen bouwproductenindustrie, metaalbewerking, producten van metaal, gereedschap,
smederijen en walserijen. De werkgelegenheid in deze branche (de basismetaal- en metaalproductenindustrie) is met ruim 100 duizend arbeidsjaren groot. 

Regio

De elektrotechnische en machine-industrie is bijzonder sterk vertegenwoordigd in Zuidoost-Noord-Brabant. Ook Noordoost-Noord-Brabant en Twente zijn erg belangrijke voor de branche. De basismetaal- en metaalproductenindustrie is het omvangrijkst in de regio IJmond en Zuidoost-Noord-Brabant. In IJmond beslaat deze branche driekwart van de hele industrie in de regio.

Zwaartepunt verschuift

De industrie is nog steeds van groot belang voor de economie, vooral buiten de Randstad. De belangrijkste industriële regio's van Nederland zijn Zuidoost-Noord-Brabant en Groot Rijnmond. Die koppositie hadden ze twintig jaar geleden ook al. Wel lijkt er een verschuiving plaats te vinden van het zwaartepunt van de industrie van het westen naar het zuiden van Nederland, vooral Noord-Brabant.

Deze gegevens zijn opgenomen in het CBS-rapport 'Het industriële landschap van Nederland' waarin de regionale spreiding van de industrie centraal staat.  

Bron: Vraag en Aanbod (08 augustus 2018 - zie ook het eerdere bericht van het CBS over het betreffende rapport dat wij op 3 augustus hebben geplaatst

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close