Gelukkig ook wat positief nieuws voor Nederlandse maakindustrie: groei houdt aan!

Gelukkig ook wat positief nieuws voor Nederlandse maakindustrie: groei houdt aan!

180903NEVI-index-augustus2018dinsdag 04 september 2018

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie steeg in augustus weer iets en bleef daarmee op een hoog niveau. In februari van dit jaar bereikte die een recordniveau met een inkoopmanagersindexcijfer van 63,4. Daarna daalde de NEVI-inkoopmanagersindex maandelijks tot een stand van 58,0 in juli. Nog steeds een positieve indicatie van de bedrijvigheid in de maakindustrie, want deze kent een groei bij een cijfer boven de 50 punten.

In augustus 2018 groeide de orderportefeuille van de Nederlandse maakbedrijven weer, met al resultaat een indexcijfer van 59,1 over deze maand. Die groei kent ook wel een keerzijde, want de levertijden namen ook weer behoorlijk toe. En op de vraag naar grondstoffen en halffabrikaten is zoveel druk gekomen dat het voor bedrijven lastig is om deze op tijd aangeleverd te krijgen. 

Daarnaast levert de toenemende vraag naar medewerkers met een technische achtergrond voor steeds meer organisaties de nodige hoofdbrekens op. In zijn commentaar op het maandag verschenen NEVI PMI indexcijfer over augustus, waarschuwt hoogleraar Arjan van Weele dan ook voor stijgende arbeidskosten en een oververhitting van de industrie. 

Oplossingen hiervoor liggen niet voor het oprapen. Maar wellicht helpen de tips die we al een keer eerder gepubliceerd hebben om het hoofd koel te houden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close