schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Industriële sector: Geen banenverlies door robots

Industriële sector: Geen banenverlies door robots

donderdag 13 september 2018

Meer dan 90 procent van de Nederlandse industriële bedrijven staat positief tegenover de veranderingen die digitalisering, robotisering en automatisering brengen. Meer dan de helft (53 procent) verwacht dat het werk van karakter zal veranderen, maar dat de werkgelegenheid gelijk blijft.

Dat komt naar voren uit onderzoek onder tweehonderd bedrijven uit de Nederlandse industrie. Zij zijn ondervraagd voor de Dag van de Industrie die op 10 september 2018 voor de derde keer wordt georganiseerd.

Eén op de vijf ondervraagden denkt zelfs dat de werkgelegenheid door robots zal toenemen. Opvallend, want de algemene tendens is dat mensen verwachten dat de opkomst van robots tot banenverlies zal leiden.

Veder delen de ondervraagden dat ze de komende twee jaar ‘sterk’ of ‘een  beetje’ gaan investeren in robotisering, digitalisering en automatisering.

De verspreiders van de enquête (zie kader) stellen dat Nederlandse industriële bedrijven wereldwijd een sterke positie hebben. De industrie verwacht deze positie uit te kunnen breiden door komende jaren met name te investeren in nieuwe producten en diensten* (85 procent), nieuw personeel en opleidingen (65 procent) en energiebesparing (55 procent). Zo’n 60 procent ziet verduurzaming van producten en processen als een topprioriteit. Bij dat laatste gaat het om een breed scala aan ingrepen van verdere energiebesparing tot het realiseren van energiezuinige producten, hergebruik van grondstoffen en CO2-reductie.

Als meest belemmerende factoren voor groei worden genoemd: een tekort aan goed opgeleid personeel (80 procent) en de regelgeving in Nederland (65 procent). Met name de arbeidsmarktregelgeving wordt als knellend ervaren. Twee op de vijf ondernemers noemt verder het ontbreken van gelijk speelveld of oneerlijke concurrentie als een bedreiging.

Volgens de betrokkenen moet het Kabinet extra inzetten op onderwijs en innovatie. 'Het industriebeleid van het kabinet krijgt een voldoende (55 procent) maar dit kan sterk worden verbeterd door veel meer prioriteit te geven aan onderwijs en innovatie, aldus de respondenten. Daarna volgen arbeidsmarkt en regeldruk als terreinen waar dus stappen moeten worden gezet.'

Bron: Computable

*Meer weten over de de businesskansen van diensten (servitization) voor bedrijven in de maakindustrie? Kom dan naar de masterclass van STEM op 20 november. Je leest er hier meer over en hoe je je aan kunt melden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close