27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

De week volgens ING-bank: herfst begint veel economische kou in de lucht

De week volgens ING-bank: herfst begint veel economische kou in de lucht

zaterdag 22 september 2018

Na een warme zomer waarbij in de industriële sector zelfs oververhitting dreigde, laat de analist van ING Bank in het weekbericht dat verscheen op de eerste dag van de astronomische herfst toch wat bezorgdheid doorklinken.

De bessprekingen over de Brexit lijken muurvast te zitten en de kans op een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder afspraken wordt met de dag groter. Economisch gezien zal dit meer gevolgen hebben voor bedrijven en economie van de EU dan een Brexit met goede afspraken. De handelsoorlog tussen de VS en China bereikte de afgelopen week een nieuw dieptepunt en lijkt verder te escaleren. De relatieve rust op het handelsfront tussen de VS en de EU komt daarmee ook weer onder spanning te staan. Hoewel dat vooral op het gebied van het consumenten- en bedrijfsvertrouwen is. Maar de eerste gevolgen daarvan zijn al zichtbaar, want de Europese inkoopmanagersindex (PMI) blijkt in september voor het eerst in vijf jaar te stagneren wat het aantal exportorders betreft.

Scenarioplanning
Er zit dus nogal wat kou in de lucht rondom de economie in de Eurozone. De vraag is of dit voortekenen voor verdere afkoeling van de economie betreft of dat het slechts een speldeprik is van de herfst, die verder met mooi najaarsweer zal verlopen.  Of dit nu wel of niet het geval is, stil zitten en wachten tot alles overwaait of juist blijkt niet te gebeuren, is voor een ondernemer of marketeer geen optie.


Want hoe onzeker de toekomst ook is, je kunt je wel voorbereiden op andere omstandigheden. Want die dienen zich altijd aan. Maar je hoeft je er niet door te laten verrassen. 

Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close