27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Groei industrie nog steeds in versnelling

Groei industrie nog steeds in versnelling

dinsdag 02 oktober 2018

Ook in september was er in de Nederlandse industrie sprake van een lichte toename van de groei van de bedrijfsactiviteiten. De NEVI Purchasing Managers' Index, NEVI PMI, noteerde een score van 59,8, licht hoger dan in augustus (59,1).


‘De Nederlandse industrie kent nu al meer dan vijf jaar ononderbroken groei en presteert heel goed. Zeker vergeleken met de Eurozone (PMI september: 54,6) en de Verenigde Staten (PMI september: 54,7). De Nederlandse industrie draait op volle toeren. De orderportefeuilles zijn voor alle producenten van halffabricaten, componenten en vooral investeringsgoederen goed gevuld. Bedrijven overwegen investeringen in de productiecapaciteit en personeel om aan de nog almaar toenemende vraag te voldoen', becommentarieert prof dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven.

‘Maar het lijstje van tekorten aan benodigde materialen en diensten wordt maand na maand langer. Sommige elektronische componenten kennen al levertijden van meer dan vijftig weken. Naast enkele grondstoffen en halffabricaten worden tekorten gemeld aan geschoold, tijdelijk personeel en fietsen.

Levertijden lopen sterk op.
De levertijdenlopen fors op. ‘Dit geldt ook voor de inkooprijzen van tal van grondstoffen, die zich vertalen in hogere verkoopprijzen. Het perspectief voor de Nederlandse industrie is voor de komende maanden uitstekend.'

De productie nam voor de vijfenzestigste maand op rij toe, een recordperiode. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was voor de veertiende maand op rij groter en dit markeerde de langste periode van groei in meer dan elf jaar. De voorraad gereed product daalde voor de derde maand op rij. Opnieuw was er een forse uitbreiding van de inkoopactiviteiten en de voorraad ingekochte materialen nam voor de vijfentwintigste maand op rij toe, een record. De nieuwe orders namen toe en de groei van de exportorders was de grootste sinds februari. Voor het eerst in acht maanden groeide de werkgelegenheid sterker dan de maand ervoor. De levertijden werden aanzienlijk langer, wat leidde tot het vijf na laagste niveau ooit van de desbetreffende index. De inkoopprijsinflatie steeg naar het hoogste niveau in acht maanden en de verkoopprijsinflatie was het hoogst in zeven maanden.

Het aantal nieuwe exportorders in de Nederlandse productiesector steeg in september voor de zevenentwintigste achtereenvolgende maand. Deze stijging was bovendien de grootste sinds februari. De producenten van halffabricaten noteerden de grootste toename en de subsector investeringsgoederen de kleinste. Het lijkt erop dat de grotere exportvraag deels het gevolg was van een grotere vraag uit Aziatische en andere niet-EU-landen.

De werkgelegenheid in de Nederlandse industrie was in september opnieuw fors groter. Deze groei was bovendien de grootste sinds april. De bedrijven gaven aan dat zij meer personeel hadden aangenomen om aan de huidige en de verwachte vraag te kunnen voldoen. Een aantal bedrijven maakte melding van het aantrekken van tijdelijk personeel en van personeelstekorten. Er is nu al sinds maart 2015 maandelijks sprake van een uitbreiding van de personeelsbestanden.

De Nederlandse producenten maakten opnieuw melding van een grote verlenging van de gemiddelde levertijden in september, wat ze toeschreven aan tekorten bij de leveranciers. 

Bron: Vraag & Aanbod - online

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close