man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

De week volgens ING-bank: 'een beetje opgelucht'

De week volgens ING-bank: 'een beetje opgelucht'

zondag 07 oktober 2018

Deze week haalt de analist van ING-bank wat opgelucht adem, zo laat het weten in zjin weekbericht van vrijdag 5 oktober. Redenen daarvoor:

  • NAFTA werd op de valreep vervangen door een nieuw handelsakkoord;
  • voor Theresa May zal het een opluchting zijn dat ze door kan met haar Brexitplan
  • de Italiaanse regering lijkt iets van de scherpe kantjes van haareerdere begrotingsvoorstellen te hebben afgehaald.


Scenarioplanning
Opluchting enerzijds maar anderzijds laat de analist in zijn weekbericht ook wat zorgen doorschemeren over alle drie genoemde aspecten:

  • Het nieuw handelsakkoord met Canada moet nog goedgekeurd worden door het congres. Mogelijk pas begin volgend jaar. En, daarin staan nog steeds wel de importheffingen op staal en aluminium.
  • Theresa May kan dat wel even door met haar 'Chequersplan' maar zijn de aanpassingen daarin acceptabel voor de EU, of dreigt nog steeds een Brexit zonder deal?
  • De EU lijkt nog niet helemaal tevreden met de voorstellen van de Italiaanse regering om het voorgenomen begrotingstekort minder ver te laten oplopen. En zal dit leiden tot nog meer water bij de Italiaanse 'begrotingswijn' of zal het Italiaanse temperament winnen met een nieuw Grieks-drama tot gevolg maar dan nu voor Italië.

Of deze scenario's zich nu wel of niet verder zullen ontvouwen, stil zitten en wachten tot alles overwaait of juist blijkt te gebeuren, is voor een ondernemer of marketeer geen optie. Want hoe onzeker de toekomst ook is, je kunt je wel voorbereiden op andere omstandigheden. Want die dienen zich altijd aan. Maar je hoeft je er niet door te laten verrassen. 

Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close