schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Oktober 2018: kleinste toename nieuwe orders in meer dan twee jaar

Oktober 2018: kleinste toename nieuwe orders in meer dan twee jaar

181101PMI-oktober2018donderdag 01 november 2018

De NEVI PMI zwakte in oktober af naar 57.1, een daling van 2.7 punten. Oorzaak hiervan is onder meer de kleinste toename van de nieuwe orders in meer dan twee jaar. De PMI bereikte daarmee het laagste punt in eenentwintig maanden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die NEVI vandaag heeft gepubliceerd.

Desondanks steeg de productie in de maakindustrie voor de zesenzestigste maand op rij; een record. Maar in oktober was de stijging wel de op één na kleinste in twee jaar tijd, hetgeen wel duidt op een afvlakkende groei. Althans als oktober een keerpunt blijkt te zijn in de bijna continue groei op groei van orders in de afgelopen jaren.

Het is echter niet voor de eerste keer in die recordperiode van groei dat deze tijdelijk lager is. Het gebeurde al eens gedurende vijf maanden na de ' all time high' van deze index in februari van dit jaar. En ook al eerder in de gehele periode van 66 maanden van aanhoudende groei sinds 2013.

Echter blijkt ook uit het commentaar van Prof dr Arjan van Weele op de daling van de PMI over oktober, dat het vooruitzicht is dat de groei de komende maanden zal afvlakken. De redenen daarvoor zijn:

a. hoge inkoop- en verkoopprijsinflatie - vooral kunststoffen, karton en oliegerelateerde producten zijn aanzienlijk duurder dan enkele maanden geleden;

b. hogere arbeidskosten - de krapte op de arbeidsmarkt aan vakspecialisten heeft als consequentie dat hogere kosten gemaakt moeten worden door de inhuur van ZZP'ers en andere flexkrachten;

c. de productie in China - een belangrijke motor van de wereldeconomie - laat al maanden een neerwaartse trend zien.

Ondanks al deze factoren die de groei drukken, blijft er reden voor het nodige optimisme. Prof dr Arjan van Weele geeft de te verwachten groei  dan ook nog altijd een 8.0 als rapportcijfer.

Lees hier het hele bericht over de PMI-index oktober 2018 op MeltaalNieuws.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close