deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

De week volgens ING-bank: midterms centraal maar 'what about' de olieprijs

De week volgens ING-bank: midterms centraal maar 'what about' de olieprijs

181111Oliepijs_November2018-Bron-NOSzondag 11 november 2018

De afgelopen week stonden vooral in het teken van de 'mid-terms' in de Verenigde Staten. De uitslag van deze tussentijdse verkiezingen voor Congres en Senaat beheersen dan ook het weekbericht van ING-bank. En daar is ook reden voor, omdat de impact ervan op geopolitieke verhoudingen, de Amerikaanse maar ook wereldeconomie nogal groot kan zijn. De ING analist geeft daarvoor dan ook wat voorbeelden:

  • het handelsconflict tussen de VS en China kan verder escaleren;
  • maar de kans op een uitbreiding hiervan naar Europa lijkt juist weer geringer;
  • de invloed van het nu door Democraten beheerste congres op de overheidsbegroting zal remmend werken op de groei van de Amerikaanse economie.


Dalende olieprijs
Wat niet naar voren komt in dit weekbericht is een sterke daling van de olieprijs in korte tijd: 20% lager dan op het piekmoment begin oktober. Zoals blijkt uit een berichten op NOS.nl en OilPrice.com waarin ook aangegeven wordt dat de olieprijs nog verder kan dalen de komende maanden, ondanks de hogere vraag naar olie en gas in de wintermaanden.


Scenarioplanning
Al met al zaken die van invloed kunnen zijn op het vertrouwen in de economie van consumenten en hun koopbereidheid. Maar ook op de sentimenten van inkopers en producenten. Een voorbode van een verder afzwakkende groei? Zoals ook op 1 november bleek uit de PMI-index van NEVI.

Of de hierboven geschetste scenario's zich nu wel of niet verder zullen ontvouwen, stil zitten en wachten tot alles overwaait of juist blijkt te gebeuren, is voor een ondernemer of marketeer geen optie. Want hoe onzeker de toekomst ook is, je kunt je wel voorbereiden op andere omstandigheden. Want die dienen zich altijd aan. Maar je hoeft je er niet door te laten verrassen. 

Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close