man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Goed of slecht nieuws: Nederlandse economie in Q3 beter dan de Duitse maar zwakt wel af.

Goed of slecht nieuws: Nederlandse economie in Q3 beter dan de Duitse maar zwakt wel af.

181114CBS-ciijfersEconomieQ3-2018woensdag 14 november 2018

Vandaag kwamen er cijfers van het CBS over de Nederlandse economie in het derde kwartaal 2018 naar buiten. Daaruit blijkt dat deNederlandse economie afzwakt. Volgens het CBS is de economie in het derde kwartaal op zich nog gegroeid met 0,2% ten opzichte van een kwartaal eerder. De kleinste groei in ruim twee jaar. Maar zo meldt FD-online: Nederland deed het wel beter dan Duitsland

Verschillende scenario's
Is dat een geruststelling of juist een signaal om op je hoede te zijn. Wie zal het zeggen. Maar een ding is zeker. De Nederlandse economie is nu eenmaal heel sterk verbonden met die van Duitsland. Als daar een krimp plaatsvindt - zoals vanochtend bekend werd gemaakt door het Duitse bureau voor de Statistiek - dan zal de orderportefeuille van Nederlandse bedrijven in de maakindustrie teruglopen. 

De Duitse economie kromp overigens maar met 0,2% in het derde kwartaal 2018. Maar zoals ook uit het artikel in FD blijkt, is nog niet duidelijk waar die krimp aan ten grondslag ligt. Er lijken verschillende scenario's aan ten grondslag te kunnen liggen. Een van die scenario's is dat de Duitse automobielindustrie in het derde kwartaal een flinke tik heeft gehad vanwege nieuwe en strengere eisen voor uitlaatgassen. 

Scenarioplanning
Of dit scenario ook de daadwerkelijk oorzaak is, moet nog blijken. Evenals het feit of de krimp in Duitsland maar tijdelijk van aard is. En welke gevolgen de ontwikkelingen daarvan zijn voor de Nederlandse economie en orderportefeuille van bedrijven in de maakindustrie. 

Maar stil zitten en wachten tot alles overwaait of juist blijkt te gebeuren, is voor een ondernemer of marketeer geen optie. Want hoe onzeker de toekomst ook is, je kunt je wel voorbereiden op andere omstandigheden. Want die dienen zich altijd aan. Maar je hoeft je er niet door te laten verrassen. 

Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close