27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

OESO voorspelt minder groei wereldeconomie door handelsspanningen

OESO voorspelt minder groei wereldeconomie door handelsspanningen

181121OESO-economischeVooruitzichten2019woensdag 21 november 2018

De wereldeconomie zal volgend jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht, mede onder druk van de toenemende handelsspanningen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) in een rapport. 

Volgens de OESO zal de groei van de mondiale economie in 2019 uitkomen op 3,5 procent. Eerder werd een groei van 3,7 procent voorspeld.

Voor 2020 wordt ook een groei van 3,5 procent voorzien. De OESO stelt dat de handel en investeringen afzwakken door de importheffingen die wereldwijd zijn ingesteld.

Verder hebben opkomende markten te maken met een uitstroom van kapitaal door de stijgende Amerikaanse rente, waardoor de munteenheden van die opkomende landen verzwakken. Het gaat bijvoorbeeld om Brazilië, Rusland, Turkije en Zuid-Afrika.

Tragere groei voor China

Wat betreft de grote economieën liet de OESO zijn verwachtingen voor de groei van de Verenigde Staten onveranderd. Voor China wordt een tragere groei voorspeld. De economie van de eurozone groeit volgend jaar naar verwachting met 1,8 procent en met 1,6 procent in 2020, aldus de denktank.

De OESO waarschuwt wel dat als de handelsoorlog tussen de VS en China verder escaleert met nog meer importheffingen, dit serieuze negatieve gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie. De organisatie roept beleidsmakers dan ook op het vertrouwen in de regels rond internationale handel te herstellen en samen te werken.

Volgens de OESO zijn de risico's op het moment groot genoeg om aan de alarmbel te trekken. Landen zouden zich volgens de organisatie moeten voorbereiden op eventuele turbulentie in de toekomst.

Bron: Nu.nl

Scenarioplanning
Of die alarmbellen ook daadwerkelijk tot het luiden van de noodklok leidt, moet nog blijken. Evenals welke gevolgen de ontwikkelingen die daar verantwoordelijk voor zijn, van invloed zijn op de Nederlandse economie en orderportefeuille van bedrijven in de maakindustrie. 

Maar stil zitten en wachten tot alles overwaait of juist blijkt te gebeuren, is voor een ondernemer of marketeer geen optie. Want hoe onzeker de toekomst ook is, je kunt je wel voorbereiden op andere omstandigheden. Want die dienen zich altijd aan. Maar je hoeft je er niet door te laten verrassen. 

Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close