_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

De week volgens ING-bank: Gaat het nog wel goed en hoelang nog?

De week volgens ING-bank: Gaat het nog wel goed en hoelang nog?

181125EconomischeGroeiVlaktAf-bron_CBSzondag 25 november 2018

Deze week plaatst de analist van het weekbericht van ING-bank een aantal kanttekeningen bij de groeicijfers van de Nederlandse en Europese economie. Die zijn de afgelopen maanden gedaald en ook de Purchase Managers Index (PMI) lijkt over november lager uit te komen dan in voorgaande maanden. En zelfs het consumentenvertrouwen in de Eurozone daarlde onder invloed van minder gunstige berichtgevingen naar een laagste waarde sinds maart 2017. 

Redenen
De onderliggende sentimenten worden gevoed door:

  • onzekerheid over de Brexit, ondanks het inmiddels door de EU-lidstaten getekende akkoord;
  • de begrotingsperikelen tussen de Europese Commissie en de Italiaanse regering;
  • een lagere economisch groeipercentage van 1,9% in vergelijking met de 2.5% groei in 2017;
  • eerste berichten over een afnemende vraag naar mensen op de arbeidsmarkt;
  • een afnemende nieuwe orders voor bedrijven in de maakindustrie. 

Scenarioplanning
Deze keer heeft de analist van ING-bank over verschillende mogelijke scenario's. Hetgeen eens te meer aangeeft dat er verschillende opties zijn waarin de economie zich kan gaan bewegen. En hier ook verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. 

Maar dat betekent niet dat je stil moet blijven wachten tot alles overwaait. Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close