_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Purchase Managers Index (NEVI) loopt verder terug; maar nog steeds groei

Purchase Managers Index (NEVI) loopt verder terug; maar nog steeds groei

181203PMI-november2018-sqmaandag 03 december 2018

In zijn redactioneel commentaar steekt inkoophoogleraar Arjan van Weele een pluim op de hoed van de Nederlandse industiële sector. Want ondanks de daling met een punt naar een waarde van 56,1 punten* over november doet Nederland het goed ten opzichte van andere landen (eurozone 52,0, VS 55,7 en China 50,1). Tevens handhaaft Van Weele zijn rapportcijfer van een 8.0 voor de verwachtingen voor de industriële sector.

Dit cijfer is mede gebaseerd op het vertrouwen dat de Nederlandse industrie mag putten uit de nieuwe producten en diensten die ze op de markt brengen, de goede exportkansen en de investeringen die in uitbreiding van de capaciteit zjin gepleegd.

Ook wel zorgen
De toename van de productie was de kleinste sinds september 2016 en vertoont ondanks enkele oplevingen aan het eind van de zomer, een dalende lijn sinds de 'all time high' stand van februari dit jaar (63,4). Veel zorgen zijn er over oplopende levertijden, slechte leveringsbetrouwbaarheid van benodigde materialen en de krapte op de arbeidsmarkt - ondanks een wat lagere groei van de werkgelegenheid.

Alert blijven
De economie in Duitsland - het voor de meeste industriële bedrijven belangrijkste exportland - vertoonde in het derde kwartaal een lichte daling. Duitse ondernemers zijn dan ook iets somberder over de de economische vooruitzichten voor 2019. Ondanks de positieve verwachtingen voor de Nederlandse economie en industriël;e sector, toch wellicht iets om alert te blijven. Een verdere daling van de vraag uit Duitsland kan namelijk ook gevolgen hebben voor de binnenlandse bedrijvigheid en bakens verzetten gaat niet van de ene op de andere dag. 

Scenarioplanning
Ondanks de goed gevulde orderportefeuilles op dit moment, betekent dit zeker niet dat je stil moet blijven wachten tot alles overwaait. Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

Lees hier het bericht over de PMI-van november 2018 of het redactioneel commentaar van inkoophoogleraar Arjan van Weele.

*Een waarde van >50 punten duidt op verbeterde omstandigheden ten opzichte van een maand eerder. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close