deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Eindejaarsperikelen: ook Rabobank verwacht krimpende groei.

Eindejaarsperikelen: ook Rabobank verwacht krimpende groei.

181210Rabobank_volumegroei_per_sectordinsdag 11 december 2018

Het is het einde van het jaar. En traditioneel vliegen de prognoses voor het nieuwe jaar je om de oren. Vorige week publiceerden we die al van ABN AMRO. Vandaag ontvingen we de vooruitzichten over 2019 van de Rabobank: 

  • Onze sterke exportpositie is gunstig voor onder meer onze industrie
  • Het tekort aan arbeidskrachten vormt voor steeds meer bedrijven een belemmering voor groei
  • In 2019 zullen de bouw en de specialistische zakelijke dienstverlening het hardst groeien
  • De hoge consumptiegroei is voordelig voor de Nederlandse horeca en detailhand

Conclusie
De vooruitzichten voor 2019 zijn gunstig, hoewel de eerste tekenen van een verdere matiging van de groei aanwezig zijn, vooral bij de exportgevoelige sectoren. Door de aanhoudende groei van de export en de consumentenbestedingen is er in de meeste branches meer vraag naar goederen en diensten, waardoor de toegevoegde waarde van Nederlandse bedrijven zal toenemen. Niet alle bedrijven zullen dit groeipotentieel echter volledig kunnen realiseren, bijvoorbeeld doordat zij onvoldoende gekwalificeerd personeel hebben.

Lees hier het de sectorprognose 2019 van Rabobank

Scenarioplanning
De onrust over de economische groei betekent zeker niet dat je stil kunt blijven wachten tot alles overwaait. Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close