man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Deze week: ongoing Brexit-soap, klimaattop, handelsoorlog en EU-begrotingsdisciplines

Deze week: ongoing Brexit-soap, klimaattop, handelsoorlog en EU-begrotingsdisciplines

zondag 16 december 2018

De klimaattop in Polen lijkt op het laatste moment gered. Weliswaar na het sluiten van de de pers voor het weekbericht van ING-bank - maar toch het vermelden waard. Want er is een akkoord om via maatregelen voor het reduceren van de uitstoot van kooldioxide, de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat heeft zonder meer ook gevolgen voor bedrijven en de maatregelen die zij moeten nemen. De vraag is alleen zie je dit als bedreiging of misschien ook als kans?

De Brexit-soap blijft onverminderd doorgaan en Theresa May overleefde deze week ternauwernood een vertrouwensstemming. Maar ondanks dat zij voorlopig door kan blijven regeren is er nog geen enkele zekerheid over de Brexit: komt er een 'deal', 'no deal', uitstel of zelfs een nieuw referendum met mogelijk een 'remain' tot gevolg.

De handelsoorlog tussen de VS en China lijkt enigszins af te koelen. Nieuwe handelsafspraken lijken in het verschiet en maakt de kans op een normalisatie van de verhoudingen groter.

En last but not least lijkt ook in de Eurozone de spanning rondom de Italiaanse-begroting iets te zijn afgenomen. Het tekort lijkt nu af te steven op 2,04% en met die lichte overschrijding an de EU-norm valt wellicht ook door de Europse commissie te leven.

Scenarioplanning
Meer rust of juist onrust op het economisch en handelsfront. De stemming wisselt met regelmaat maar betekent zeker niet dat je stil kunt blijven wachten tot alles weer is overgewaaid. Want er gebeurd altijd wel iets. Zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close