_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

De stemming deze week: eigen Christmas Carol van ING-bank; donkere dagen ook na Kerst?

De stemming deze week: eigen Christmas Carol van ING-bank; donkere dagen ook na Kerst?

181222A_Chrismas_Carolzaterdag 22 december 2018

Het laatste weekbericht van ING-bank over 2018 start met een variant op de bekende Christmas Carol van Charles Dickens (1843). Maar in de ING-variant speelt Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve de hoofdrol als de gierige Ebenezer Scrooge. En of het verhaal van deze 'Scrooge' eenzelfde fraaie wending krijgt als in het originele verhaal, is nog maar de vraag. 

Diverse spoken liggen namelijk op de loer. En deze keer niet om het tij positief te keren maar om sneller dan verwacht een einde te maken aan de huidige economische groei in zowel de Verenigde Staten, Eurozone als Nederland. Zoals ook blijkt uit een artikel in NRC van zaterdag 22 december.

Een wat minder vrolijke boodschap zo vlak voor Kerst en na een economisch gezien prima jaar. Maar wellicht wel een realistische. Wie zal het zeggen. Want hoe de economie zich werkelijk gaat ontwikkelen is lastig te voorspellen, geven economen van het Centraal Planbureau (CPB) en de Nederlandse Bank (DNB) toe in genoemd artikel in NRC. De verwachtingen van beide instanties over de groei in 2019 wijken dan ook behoorlijk af. Nog steeds groei maar DNB is beduidend minder optimistisch dan het CPB. 

Glazen bol
De uitbundige groei van de enconomie - en dus ook orderstromen - loopt langzaam terug. Dat blijkt eens temeer uit de berichten die de afgelopen dagen zijn verschenen. Op korte termijn lijkt er echter weinig aan de hand. Hooguit wat meer ruimte voor bedrijven om de oplopende levertijden wat terug te brengen. Maar het is wellicht verstandig toch eens te kijken naar de toekomst. In een glazenbol staren helpt dan overigens niet. Maar scenarioplanning wel.

Scenarioplanning
Want zo is bekend dat bedrijven die zich via scenarioplanning voorbereiden op veranderende omstandigheden, in goede tijden meer profiteren van economische groei dan andere bedrijven. Maar ook dat zij in slechte tijden beter in staat zijn weerstand te bieden aan tegenvallende marktomstandigheden of hyper-concurrentie.

Maar wat is nu precies scenarioplanning. En hoe organiseer je dat. Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een kennismakingsworkshop over scenarioplanning. Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close