Over de afgeleide vraag gesproken; consumenten vertrouwen voor het eerst in vier jaar negatief

Over de afgeleide vraag gesproken; consumenten vertrouwen voor het eerst in vier jaar negatief

190220CBS-ConsumentenVertrouwenFebruari2019woensdag 20 februari 2019

Een week geleden plaatsten we een bericht over de groeicijfers van het CBS over de economie in 2018. Die was lager dan in 2017 maar nog steeds fraai te noemen. Mooi voor de afgeleide vraag*, was een opmerking die we daarbij als kanttekening plaatsten.

Maar voor die positieve kanttekening komt vandaag vanuit datzelfde CBS toch wel een waarschuwing: het consumenten vertrouwen was al aan het dalen sinds juli 2018. Maar is nu in febrruari voor het eerst sinds vier jaar negatief. Nog niet dramatisch.

Gevolgen afgeleide vraag
Het verleden heeft echter uitgewezen dat een laag of negatief consumentenvertrouwen leidt tot de hand op de knip en minder bestedingen door consumenten. Bedrijven in de maakindustrie zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de afgeleide vraag. Geen doemdenken maar wel een zaak om goed in de gaten houden. En misschien eens te kijken naar verschilldende scenario’s die zich de komende tijd kunnen voordoen.

En over scenariodenken gesproken: STEM Industrial Marketing Centre organiseert samen met Bob Rietveldt met regelmaat kennismakingssessies hierover.

Scenarioplanning
Maar wat is nu precies scenarioplanning. Hoe organiseer je dat. En wwaarom profiteren bedrijven die aan scenarioplanning doen sneller van een economische opleving en zijn ze minder gevoelig voor tegenvallende marktomstandigheden? Zaken die aan de orde komen tijdens de kennsimakingsworkshop over scenarioplanning die we samen met Bob Rietveldt organiseren bij voldoende belangstelling binnenkort weer organiseren. 

Interesse? Laat het ons weten via onderstaande button. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

*Afgeleide vraag
De vraag naar industriële goederen en diensten heet "afgeleide vraag" omdat zij bepaald wordt door - of is afgeleid van - de vraag (door de finale consument) naar de producten die met behulp van die industriële goederen (gronstoffen, componenten, geïntegreerde systemen en machines) en diensten worden geproduceerd (B2B-marketingbegrippenlijst STEM Industrial Marketing Centre).

« Terug

Nieuwsarchief > 2019

oktober

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close