Oei, waar blijft de groei - kleinste toename nieuwe orders in drie jaar

Oei, waar blijft de groei - kleinste toename nieuwe orders in drie jaar

190301PMI-februari2019vrijdag 01 maart 2019

De export hapert en daardoor ontvingen Nederlandse bedrijven in de maakindustrie minder orders. De Purchase Managers Index (NEVI PMI®) daalde dan ook naar het laagste niveau in 32 maanden naar een stand van 52.7 in februari. Een stand van boven de 50 duidt overigens nog steeds op een groei van de economie.

De dalende tendens van de NEVI PMI is al zichtbaar vanaf het eerste kwartaal 2018. Met tussentijds overigens een kleine opleving. Maar de 'glijvlucht naar beneden zet zich voort', zoals hoogleraar Bart Vos in zijn redactioneel commentaar schrijft. 

Ook andere economische indicatoren geven aan dat de groei van de economie afneemt. Maar de PMI is wel een voorlopende indicator. En binnen die indicator is een tendens nog zorgwekkender dan de daling zelf: de voorraden gereed product. Die is opnieuw gestegen. En juist die hoge voorraden in combinatie met een terugval van de vraag, was er in 2008/2009 oorzaak van dat veel bedrijven in de maakindustrie geen orders meer ontvingen. 

Doemscenario?
Nee, ik wil hier zeker geen doemscenario schetsen. Want het tij kan zomaar weer keren als spanningen rondom Brexit en een eventuele handelsoorlog tussen de VS en China verdwijnen. Maar deze en andere ontwikkelingen vormen toch zeker zaken om goed in de gaten houden. Net zoals de scenario’s die zich kunnen voordoen de komende tijd.

En over scenariodenken gesproken: STEM Industrial Marketing Centre organiseert samen met Bob Rietveldt met regelmaat kennismakingssessies hierover.

Scenarioplanning
Maar wat is nu precies scenarioplanning. Hoe organiseer je dat. En wwaarom profiteren bedrijven die aan scenarioplanning doen sneller van een economische opleving en zijn ze minder gevoelig voor tegenvallende marktomstandigheden? Zaken die aan de orde komen tijdens de kennsimakingsworkshop over scenarioplanning die we samen met Bob Rietveldt organiseren bij voldoende belangstelling binnenkort weer organiseren. 

Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2019

oktober

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close