_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Niks komkommertijd; het is juist een heel spannende zomerperiode voor de maakindustrie

Niks komkommertijd; het is juist een heel spannende zomerperiode voor de maakindustrie

190811NeviPMI-juli2019-350brmaandag 12 augustus 2019

De NEVI inkoopmamnagersindex (PMI) vertoonde in juli voor de twee maand op rij een daling van orders. Paniek? Dat is zonder meer een slechte reactie. Maar de huidige economische en politieke situatie in de wereld vereist wel de nodige waakzaamheid. Want de handelsoorlog tussen China en de VS lijkt nog steeds niet haar dieptepunt te hebben bereikt maar belemmert inmiddels wel de mondiale handel en economische omstandigheden. Zoals onze oosterburen al bemerken en dat inmiddels ook al zijn weerslag heeft op de orderportefeuilles van Nederlandse toeleveranciers aan de Duitse auto-industrie, zoals het FD recent meldde.

En dan is er ook politiek het nodige gaande met onrust tussen de VS en Iran, betogingen in Hongkong en Moskou en een Italiaanse regering die op barsten staat. En daarnaast hebben we ook nog te maken met een steeds waarschijnlijker no-deal Brexit, waar de kersverse prime minister Boris Johnson op lijkt aan te sturen. Met alle economische gevolgen van dien. 

Met 50,7 punten was er nog steeds sprake van een lichte groei in het aantal opdrachten voor de Nederlandse industriële sector. Die situatie is in de afgelopen jaren echter wel floriswanter geweest. En de PMI-index heeft dan ook niet veel nodig om onder de 50 punten te zakken. En dan is er wel sprake van een daling van het aantal orders. 

Zoals NEVI hoogleraar Bart Vos dan ook schrijft in zijn redactionele commentaar op de ontwikkelingen deze zomer maanden: 'Er is dus in deze zomer bepaald geen sprake van de spreekwoordelijke ‘komkommertijd’, het blijft bijzonder boeiend om trends in de PMI nationaal en internationaal te blijven volgen'. 

Doemscenario?
En ook wij willen hier zeker geen doemscenario schetsen. Want het tij kan zomaar weer keren als spanningen verdwijnen. Maar genoemde en andere ontwikkelingen vormen toch zeker zaken om goed in de gaten houden. Net zoals de scenario’s die zich kunnen voordoen de komende tijd.

En over scenariodenken gesproken: STEM Industrial Marketing Centre organiseert samen met Bob Rietveldt met regelmaat kennismakingssessies hierover.

Scenarioplanning
Maar wat is nu precies scenarioplanning. Hoe organiseer je dat. En wwaarom profiteren bedrijven die aan scenarioplanning doen sneller van een economische opleving en zijn ze minder gevoelig voor tegenvallende marktomstandigheden? Zaken die aan de orde komen tijdens de kennsimakingsworkshop over scenarioplanning die we samen met Bob Rietveldt organiseren bij voldoende belangstelling binnenkort weer organiseren. 

Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Nieuwsarchief > 2019

december

november

oktober

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close