deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Gevarieerde stemmingen deze zomer over politiek, economie en zelfs het weer.

Gevarieerde stemmingen deze zomer over politiek, economie en zelfs het weer.

190815EconomischKlimaatdonderdag 15 augustus 2019

Het is volop vakantietijd. In juli vielen de mussen van het dak. Tot op heden is in augustus het oer Hollands zomerweer met regen, zon af en toe een klap onweer en op dit moment gemiddeld zelfs een iets lagere gemiddelde temperatuur dan normaal voor de tijd van het jaar. De stemming over dit weertype is verdeeld. En ook de stemming over politieke en economische ontwikkelingen zijn verdeeld.

Want woensdag 14 augustus maakte het CBS bekend dat de Nederlands economie in het tweede kwartaal met 0,5% is gestegen. Wat de NOS verleidde tot de kop: Nederlandse bedrijven dieselen door, ondanks haperende Duitse auto-industrie. Want juist het dieselschandaal is juist een van de redenen daarvan maar overigens ook de handelsoorlog tussen VS en China en de onzekerheid over de Brexit. En dat alles heeft ook zijn weerslag op Nederlands toeleveranciers, zo blijkt uit berichtgevingen van het NEVi eerder deze maand.

Want de NEVI inkoopmanagersindex (PMI) stond in juli voor de tweede maand op rij op 50,7 punten. Daarmee was opnieuw sprake van een daling van het aantal orders in de maakindustrie. En zoals NEVI hoogleraar Bart Vos in zijn redactionele commentaar dan ook schrijft: 'Er is in deze zomer bepaald geen sprake van de spreekwoordelijke ‘komkommertijd’, het blijft bijzonder boeiend om trends in de PMI nationaal en internationaal te blijven volgen'. Lees hier meer >


Marktgerichtheid loont

Verschillende economische en politieke ontwikkeling zijn gewoon spannend voor bedrijven in de maakindustrie. En alleen het in de gaten houden van trends helpt een organisatie dan niet om de bakens te verzetten voordat dat noodzakelijk wordt. Wel inzicht in marktontwikkelingen, veranderingen in concurrentiekracht, de status van de eigen productportfolio en de behoeften van afnemers.

Maar die kennis schuilt nu juist niet in de technische kennis, kunde of innovatiekracht van technische ondernemingen. Maar wel in een hoge mate van marktgerichtheid, zo blijkt uit onderzoek van Slater & Navar.

En daar zijn technische bedrijven nu juist weer minder goed in. Zo blijkt uit onderzoek dat vanuit STEM recent in samenwerking met de Universiteit Twente is uitgevoerd. Maar ook, dat een hoge mate van marktgerichtheid loont. En zoals je kunt lezen in een blog over dit onderzoek, in samenhang met een goed ontwikkelde marketingfunctie nog meer. 

Meet zelf de marktgerichtheid
Hoog tijd dus om de mate van marktgerichtheid en marketingfunctie van de eigen organisatie eens onder de loep te nemen. En dat kan sinds kort via een permanent onderzoek. Invullen ervan kost hooguit tien minuten. Je ontvangt direct een indicatie over de marktgericht en de ontwikkeling van de marketingfunctie van de eigen organisatie. Klik hier om direct het onderzoek te starten…..


Marketingkennis vergroten
Het hebben van een goed ontwikkelde marketingfunctie is overigens niet hetzelfde als het in huis hebben van een goed opgeleide marketingfunctionaris en/of marketingafdeling. Enige kennis van en begrip over marketing is overigens wel een vereiste, om zowel de marktgerichtheid als de marketingfunctie van een onderneming te optimaliseren.

Managers van technische bedrijven vinden echter dat het marketeers juist aan technische kennis ontbreekt. Dan blijft er altijd nog de mogelijkheid over om technische mensen kennis over marketing aan te reiken. En dat doen we al meer dan 30 jaar met onze speciaal op technische mensen afgestemde opleidingen en workshops.

Wil je meer weten over de rol van marketing in een technische B2B organisatie? Kom dan gerust eens langs bij één van de sessies die we hier binnenkort over organiseren. Je vindt ze in onze agenda met een compleet overzicht van aankomende activiteiten. maar we lichten er hier toch ook graag een paar voor je uit:


Met vriendelijke groet,
STEM Industrial Marketing Centre


Willem de Vries

Voortaan ook als eerst op de hoogte?
Dit bericht is een integrale weergave van ons twee wekelijkse nieuwsbericht. Wil je voortaan ook als eerste op de hoogte zijn van zaken die spelen rondom de maakindustrie, marketing, sales en innovatie in technische B2B? Meld je dan hieronder aan voor ons nieuwsbericht. Je ontvangt het dan in je eigen mailbox.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2019

december

november

oktober

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close