Gemiddelde groei industriële sector duikt onder nul in 2020

Gemiddelde groei industriële sector duikt onder nul in 2020

zondag 27 oktober 2019

Rond Prinsjesdag verschijnen jaarlijks de eerste ramingen van de economische groei - of krimp - in het komend jaar. Kort daarop druppelen de verwachtingen van onder meer de Nederlandse banken binnen. Vrijdag 25 oktober was het de RABO-bank die met voorlopige verwachtingen naar buiten kwam. En daaruit blijkt dat de groei van de maakindustrie tot stilstand is gekomen in 2019 en onder nul zakt in 2020.

Zorgelijk?
De RABO-bank geeft nog geen cijfermatige indicatie van de krimp die ze verwachten voor de industrie in zijn geheel. Maar op sectorniveau laten cijfers van het CBS over de dagproductie tot en met augustus van dit jaar toch al krimpcijfers zien. Uiteenlopend van rond de min 1% voor de Metalektro bedrijven tot rond de min 3% voor maakbedrijven in de textiel-, kleding- en leersector. 

In eerste instantie wordt de daling van de dagproductie en daaraan gekoppelde verlaagde order intake wellicht, als  enige verlichting gezien in de lange periode met oplopende levertijden en werkdruk in maakbedrijven. Maar op wat langere termijn zal een teruglopende orderportefeuille toch ook weer druk op de omzet en marge met zich meebrengen. 

Zorgelijker
Zorgelijker is dat veel managers van bedrijven in de maakindustrie zich ogenschijnlijk geen zorgen maken over een veranderende concurrentiepositie als resultante van minder gunstige economische omstandigheden. Want uit recent onderzoek van STEM Industrial Marketing Centre in samenwerking met de Universiteit Twente blijkt dat er nog niet veel is gewijzigd in de mindset omtrent de marktgerichtheid binnen technische B2B organisaties, ten opzichte van eerder onderzoek hiernaar in de negentiger jaren. En dat terwijl uit die onderzoeken van toen al bleek dat marktgerichtheid loont en een positieve bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat van (technische) bedrijven.

Die verbetering van het bedrijfsresultaat ontstaat overigens niet omdat je als bedrijf ‘een knop omzet’ en opeens marktgericht bent. Daar gaat meer aan vooraf en heeft heel veel te maken met een veranderde attitude in een organisatie, die leidt tot een hogere mate van klantgerichtheid. En dat laat zich op termijn uitbetalen door een hogere mate van klantentrouw.

Maar om die verandering te bewerkstelligen en daarvan resultaten te zien zijn eerder jaren nodig dan een paar maanden. Terwijl de verandering in het economisch klimaat zich in slechts een een tot twee kwartalen aan het voltrekken is. Bedrijven hadden dus eigenlijk al enkele jaren geleden de bakens qua marktgerichtheid moeten verzetten.

Nog zorgelijker is dat uit het aangehaalde onderzoek van Slater & Navar (1994) over de marktgerichtheid van (technische) bedrijven blijkt dat het juist niet de technische kennis, kunde of innovatiekracht is van technische bedrijven is om adequaat te reageren op veranderingen in concurrentiekracht. Ongeacht of die verandering wordt veroorzaakt door economische ontwikkelingen, veranderende behoeften van afnemers of een combinatie hiervan. Die is niet gelegen in de technische kennis, kunde of de innovatiekracht van een onderneming: 'Het is het resultaat van een gebrek aan marktgerichtheid.'

Hoog tijd om op z'n minst te onderzoeken hoe het gesteld is met de mate van marktgerichtheid van de eigen organisatie. Want je kunt beter nu starten met het verleggen van de koers, dan dat je met je bedrijf in 'onstuimig weer' terechtkomt. 

Onderzoek marktgerichtheid 
Al met al zijn er voldoende redenen om zelf ook eens te onderzoeken hoe het met de marktgerichtheid van jouw technische B2B organisatie staat. 

En dat kan door deel te nemen aan het permanente onderzoek naar de marktgerichtheid van bedrijven in de maakindustrie, technische installatiebranche en bouwkolom, dat vanuit STEM in samenwerking met de Universiteit Twente (UT) wordt uitgevoerd. Via onderstaande button ga je direct naar het onderzoek. Uiteraard delen we de resultaten hiervan en ontvang je direct na het invullen van het onderzoek een indicatie over de marktgerichtheid van de eigen organisatie.

En bieden we invullers de mogelijkheid om deel te nemen aan een masterclass over het belang van marktgerichtheid. Zeker als je ook stappen wil zetten op de ladder van servitisering als strategie om de concurrentie juist ook in economisch minder gunstige tijden, voor te blijven. Start hier direct het onderzoek of klik op onderstaande button. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2019

december

november

oktober

augustus

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close