27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Positieve uitzondering in bijzondere tijden: PMI maart nog steeds boven de 50

Positieve uitzondering in bijzondere tijden: PMI maart nog steeds boven de 50

AlgemeenPMI-beeld-UitlegIndexcijferwoensdag 01 april 2020

Je zou het verwachten na alle maatregelen die al voor half maart genomen zijn om de verspreiding van het Coronavirus in te dammen: een Inkoopmanagers index van onder de 50. Want onder dat getal is sprake van krimp. Maar de NEVI PMI sloot over maart wel heel wat lager dan in februari (52,9) maar nog wel een stand van 50.5. Daarmee vormt Nederland een positieve uitzondering in Europa (en misschien wel mondiaal).

Verrassend
Ook redactioneel commentator prof. dr. Bart Vos laat wel enige verbazing in zin reactie doorschemeren: 'Een forse daling van de NEVI PMI voor de Nederlandse productiesector lag in de lijn der verwachtingen, maar dat gebeurde niet.' De index daalde dus wel maar er blijkt nog steeds sprake van een lichte groei in de maakindustrie over de maand maart. Bart Vos meldt daarover: 'Kijkend naar de mondiale ontwikkelingen is dat op zijn zachtst gezegd verrassend te noemen.' Lees hier zijn hele commentaar >

Gevolgen komende maanden zichtbaar
De aankondiging van de 'intelligente lock down' tot minimaal 28 april betekent echter wel dat ook het huidige productieniveau in de maakindustrie de komende maand verder zal afnemen. Ook die verwachting spreekt Bart Vos uit en verwacht een na-ijleffect in vrijwel alle industriële sectoren. Behalve die bedrijven die nu juist versneld moeten opschalen om aan de vraag naar speciale medische apparatuur en de componenten daarvoor te kunnen voldoen. 

Want wat ook blijkt in deze crisisperiode is de afhankelijkheid van internationale productieketens. Wellicht een aandachtspunt voor de periode na de Covid-19 pandemie. Want hoe richt je jouw organisatie nu zo in dat je minder afhankelijk bent van mondiale ketenpartners en hoe richt je strategische samenwerkingsverbanden in.

Roundtable (online)
Over de vraag hoe je jouw organisatie minder afhankelijk maakt van mondiale toeleverketens en hoe je strategische samenwerkingsverbanden inricht, organiseren we online een roundtable op dinsdag 12 mei van 10.30 tot 12.00 uur.

Onze tafelgast is die morgen Hans Dijkhuis - voormalig Sourcing Director van ASML en in die functie nauw betrokken bij het inrichten van het ecosysteem dat de onderlinge afhankelijkheid van toeleveranciers en ASML inperkte. Het maakte deze keten minder gevoelig mvoor vraaguitval in een van de onderlinge schakels.

Interesse om hierbij aan te sluiten?
Laat het weten via onderstaande button en je ontvangt dan een link om via TEAMS deel te nemen.

Bron: NEVI persbericht d.d. 1 april 2020

« Terug

Nieuwsarchief > 2020

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close