_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Nevi PMI september 52.5: grootste groei in 7 maanden

Nevi PMI september 52.5: grootste groei in 7 maanden

201001NEVI-PMI-september2020-vertoond-Groeidonderdag 01 oktober 2020

De Nevi Inkoopmanagersindex (PMI®)sloot op het hoogste niveau sinds zeven maanden; het begin van de coronacrisis in Nederland. En er is weer groei. Zelfs de grootste sinds december 2018. Mooie ontwikkelingen die vooral veroorzaakt worden door een toename van exportorders.

Toch klinken er in het persbericht van Nevi en het redactioneel commentaar op de jongste Nevi PMI® cijfers ook wel zorgen door. Zo nam de hoeveelheid ingekochte voorraad aan materialen af, evenals de voorraad gereed product. Nam de gemiddelde levertijd fors toe en was zelfs de grootste in drie maanden. De toeleverketen ljkt nog steeds te maken hebben met verstoringen. 

Ook stegen de inkoopprijzen maar konden deze maar gedeeltelijk doorberekend worden aan afnemers. De marges onder druk dus. Tevens blijven orderportefeuilles in hoog tempo slinken. Met als gevolg dat ook in de maakindustrie werkgelegenheid wordt geschrapt. 

Groei maakindustrie ondanks twede coronagolf
De maakindustrie lijkt vooralsnog beperkt hinder te ondervinden van het oplopende aantal coronabesmettingen na de zomer. Dat is op zich niet zo gek omdat de gevolgen van aangescherpte maatregelen en alle sentimenten die daarbij ontstaan, pas in oktober naijlen in de Nevi PMI over die maand. 

Er is op zich ook geen sprake van een lock down zoals we die aan het begin van dit jaar al in China kenden en in het eerste en deel van het tweede kwartaal in Europa en de rest van de wereld. Tevens is de verwachting dat de industriële productie tijdens een tweede gofl toch minder gehinderd zal worden. Hoewel ziekteverzuim, regionale maatregelen of vraaguitval wel een risico vormen.

Lees meer over inkoopmanagersindex over september in het persbericht van Nevi en in het redactioneel commentaar hierop van Albert Jan Swart (sectoreconoom industrie ABN AMRO).

Bron: nevi.nl/nieuws


Spreid risico's en keten afhankelijkheid
De uitbraak van het Corona-virus heeft eens temeer duidelijk gemaakt hoe afhankelijk en kwetsbaar internationale voortbrengings-/waardeketens zijn. Het verleden toont weliswaar de veerkracht van deze ketens aan.

Toch lijkt ook het maken van marketingstrategische keuzes over partnerships en samenwerkingsverbanden, het spreiden van risico's met behulp van portfolio-analyses en een gedegen vorm van marktsegmentatie op zijn plaats.

En juist daarvoor bieden we u hulpmiddelen en methoden. Meer weten? Neem gerust contact op of bekijk ons agenda-overzicht met workshops en opleidingen via onderstaande button.

« Terug

Nieuwsarchief > 2020

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close