schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

ING Economisch Bureau positiever over herstel economie 2021

ING Economisch Bureau positiever over herstel economie 2021

201119RamingING-sectoren2021donderdag 19 november 2020

De afzet en omzet van bedrijven in de maakindustrie, bouw en installatietechniek ijlt na op bewegingen in de algemene economie. Immers: bedrijven in deze sectoren hebben te maken met een vraag die afgeleid is van die in de algemene economie en of de consument de hand op de knip houdt of juist extra spendeert.

Daarom is het voor technische bedrijven ook van belang om te kijken wat er in de algemene economie gebeurt. En gelukkig zien de economen van ING Economisch Bureau lichtpunten voor de Nederlandse economie in 2021. Na een krimp van 4.3% in 2020 verwacht ING bank voor 2021 een groei van 2,6%. Daarmee is het herstel nog niet zodanig dat de economie terug is op het niveau van voor corona. Maar deze verwachting is wel positiever dan eerder verwacht.

Ook maakindustrie blijft achter
Juist ook vanwege die afgeleide vraag en de verwachting dat de consument pas vanaf het tweede kwartaal weer meer gaat besteden, zet een rem op het tempo van herstel van de maakindustrie. Een oplopende werkloosheid kan een verder negatief effect hebben op het uitgavenpatroon van de consument.

Anderzijds is er tussen het begin van de coronacrisis in maart en de maandseptember bijna tweemaal zoveel gespaard in Nederland dan in dezelfde periode in 2019. Ruim 33 miljard Euro werd door Nederlandse huishoudens op spaarrekeningen weggezet. Een stuwmeer voor toekomstige uitgaven die versneld gedaan kunnen worden als de consument vertrouwen krijgt dat het virus onder controle is. Mede door vaccinatieprogramma's waarvoor de vooruitzichten positief zijn de afgelopen dagen.

Bron: ING Economisch Bureau - lees hier het hele bericht

« Terug

Nieuwsarchief > 2020

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close