27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Smart Manufacturing: bedrijfsstrategie en techniek gaan hand in hand

Smart Manufacturing: bedrijfsstrategie en techniek gaan hand in hand

Werken-in-de-fabriek-van-de-toekomst-720pxdinsdag 17 november 2020

Bij Smart Manufacturing draait alles om het nemen van de beste beslissingen in de kortst mogelijke tijd op basis van de meest nauwkeurige en actuele informatie. Dit is de basis om flexibel, productief en concurrerend te zijn. In werkelijkheid is het voor veel bedrijven een grote uitdaging om te starten met een Smart Manufacturing traject. Het is namelijk geen kwestie van simpelweg een nieuwe technologie of nieuwe software implementeren. Het definieert een nieuwe bedrijfsstrategie die van invloed is op het hele bedrijf en op alle niveaus.

Het begint bij een strategische visie
Smart Manufacturing begint dus met een strategische visie aan de top van een organisatie. Pas daarna wordt de technologie gekozen om de processen te ondersteunen en de organisatie te versterken. 

Deze opmerkingen kwamen we tegen in een bericht over de Nederlandse metaaldagen. Aanvullend willen we benadrukken dat het niet alleen om een visie gaat gebaseerd op een analyse van de (technische) bedrijfsprocessen en de pijnpunten daarvan. Het gaat ook om het analyseren van de markt, de behoeften van klanten, economische ontwikkelingen en andere omgevings factoren. Want bij een bedrijf draait het niet om haar eigen processen maar om welke waarde je levert aan afnemers met de oplossingen die je biedt met jouw producten of diensten voor hun problemen. 

Door te Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) van de interne en externe omgeving van een organisatie leer je veel over en voor de eigen organisatie. Een goed uitgevoerde SWOT-analyse leert je dan ook veel Sterktes en Zwaktes van de eigen organisatie en waar Kansen en Bedreigingen schuilen in de markten waarop je opereert.

Hoe zit het met jouw SWOT-analyse?
Het doorgronden van de eigen kracht van een organisatie (interne analyse) vormt samen met een analyse van de omgevingsfactoren de basis voor de bekende SWOT-analyse. De eerste stap in de richting van een (strategisch) marketingplan.

In de praktijk zien we in de uitvoering van een SWOT-analyse het nogal eens zaken misgaan. Op een goede manier uitgevoerd levert de methode van Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) het vermogen aan een bedrijf om kansen te benutten. Maar geeft ook aan waar energie lekt. Deze ACCU-methode is een prima eerste stap om in kaart te brengen waar veranderingen nodig en mogelijk zijn. 

Elke tweede vrijdag van de maand organiseren we een online inspiratatiesessie waarin we de principes van de SWOT-analyse bespreken, om zo de ACCU van je marketingplan op de juiste wijze te voeden. Meer informatie en aanmelden >

« Terug

Nieuwsarchief > 2020

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close