27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Hoop op economisch herstel bloeit op door berichten over werkend vaccin

Hoop op economisch herstel bloeit op door berichten over werkend vaccin

maandag 16 november 2020

De afgelopen week verschenen diverse positief getinte berichten over werkende vaccins tegen het coronavirus. De aandelenkoersen van de betreffende farmaceuten schoten omhoog. Ook de koersen van luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijfstakken die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis vertoonden een stijgende lijn.

Beweeglijke markten
Maar juist bedrijven zoals maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en sectoren die het de afgelopen maanden profiteerden van onder meer lockdowns en andere maatregelen daalden. Eens te meer blijkt hoe volatiel markten zijn. Een beeld dat recent ook werd bevestigd in het onderzoek van FME onder bedrijven in de maakindustrie

Het optimisme onder beleggers en analisten is echter groot nu een werkend vaccin in zicht is. Enige voorzichtigheid is op z'n plaats. Als er een vaccin op markt komt, duurt het maanden tot een jaar om iedereen in te enten, aldus het RIVM. En tot die tijd zijn beperkende maatregelen nodig. 

Karte versus middellange termijn
Toch helpt het uitzicht op een vaccin bij herstel van vertrouwen van consumenten en ondernemers op een - langzaamaan - verder opengaande economie. Hoewel FED en ECB vooral benadrukken dat een werkend vaccin goed is voor de vooruitzichten op middellange termijn. Op korte termijn blijft het voor diverse bedrijfstakken lastig. Overheidssteun voor diverse sectoren blijft dan ook voorlopig nodig om de schade beperkt te houden.

Technische bedrijven hebben te maken met een afgeleide vraag van consumenten. En voor maakbedrijven geldt dan ook - afhankelijk van de sector waarin ze leveren - dat de crisis uitzingen en wachten op herstel op korte termijn geen optie is. En ook op middellange termijn is te verwachten dat de wereld er post-corona er ook qua business anders uitziet dan voor maart 2020. Alle reden om te kijken naar ontwikkelingen in de markt waarop je als bedrijf - op termijn - kunt inspelen. 

Hoe zit het met jouw SWOT-analyse?
Het doorgronden van de eigen kracht van een organisatie (interne analyse) vormt samen met een analyse van de omgevingsfactoren de basis voor de bekende SWOT-analyse. De eerste stap in de richting van een (strategisch) marketingplan.

In de praktijk zien we in de uitvoering van een SWOT-analyse het nogal eens zaken misgaan. Op een goede manier uitgevoerd levert de methode van Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) het vermogen aan een bedrijf om kansen te benutten. Maar geeft ook aan waar energie lekt. Deze ACCU-methode is een prima eerste stap om in kaart te brengen waar veranderingen nodig en mogelijk zijn. 

Elke tweede vrijdag van de maand organiseren we een online inspiratatiesessie waarin we de principes van de SWOT-analyse bespreken, om zo de ACCU van je marketingplan op de juiste wijze te voeden. Meer informatie en aanmelden >

« Terug

Nieuwsarchief > 2020

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close