_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Komen fysieke vakbeurzen post Covid-19 nog terug?

Komen fysieke vakbeurzen post Covid-19 nog terug?

210415KomenFysiekeBeurzenTerugPostCovid19donderdag 15 april 2021

Hybride beurzen, dat is de toekomst denkt Wolfgang Marzin, bestuursvoorzitter van de Messe Frankfurt. De fysieke beurs komt echter terug. “Een digitale beurs kan het ‘haptische’ evenement niet vervangen. Digitaal is een overbruggingsmodel. Maar hybride dat blijft. Dat komt bovenop de beurs.”

De hoogste baas van de Messe Frankfurt doet deze uitspraken in een nieuwe aflevering van de podcastreeks Tech Affair van de VDW, de Duitse werktuigmachinebouwers. Wolfgang Marzin gaat daarin samen met professor Cornelia Zanger van de leerstoel Eventforschung aan de TU Chemnitz in op de toekomst van de beurzen.

Virtueel leads genereren lastig
Ook professor Zanger stelt heel nadrukkelijk dat virtueel niet de toekomst is van de beurs. “We missen allemaal de beursbeleving, het emotionele”, aldus de hoogleraar die met haar vakgroep onderzoek doet naar de organisatie van grote evenementen. Uit de vele discussies die ze afgelopen jaar met grote Duitse exposanten heeft gevoerd, blijkt dat lead generation lastig is met de virtuele beursconcepten. “Leads genereren is moeilijk bij online formaten. Daar zijn fysieke beurzen niet te verslaan.”  De bezoeker kan zich op een fysieke beurs in weinig tijd een beeld vormen van honderd exposanten die in een hal staan, vult Wolfgang Marzin aan. “Digitaal gaat dat niet zo snel.” En zeker bij complexe producten zoals werktuigmachines heeft de fysieke beurs de voorkeur, eventueel aangevuld met augmented reality tools. Bovendien geeft een fysieke beurs de exposanten de kans zich een beeld te vormen van zijn concurrentie, een niet te onderschatten meerwaarde van een echte beurs, meent de bestuursvoorzitter van de Messe Frankfurt.

Worden de beurzen kleiner?
In de podcast zeggen beide het volste vertrouwen te hebben in de toekomst van de fysieke beurzen, aangevuld met een digitale component tot hybride beurzen. Wellicht in eerste instantie de regionale beurzen, als er nog reisbeperkingen zijn, merkt Marzin op. “Misschien beleven de regionale beurzen straks een renaissance in een tijdperk dat we minder reizen. Zoals een Metav, een AMB in Stuttgart, waar je zonder vliegtuig heen kunt.” De hybride component zal blijven, is zijn overtuiging. Die richting ging het eigenlijk al voor Corona uit, aldus professor Cornelia Zanger.  Alle beurzen waren al bezig met platformen en apps. Wolfgang Marzin ziet dit als een component die bovenop de echte beurs zal komen. Bovenop de 100.000 of 200.000 bezoekers komen dan nog eens de digitale bezoekers. Professor Zanger denkt wel dat de beurzen kleiner gaan worden. De stands zullen krimpen, er komt meer lucht in de hallen omdat de kostenfactor aan de exposantenkant wel een rol gaat spelen. En misschien komen ook de grote bezoekersaantallen bij de wereldbeurzen niet meer terug. “Maar iedereen is er van overtuigd dat er weer beurzen komen.”

Bron: Made-in-Europe

De hele podcast van een half uur kun je hier beluisteren. De VDW heeft onlangs bekend gemaakt in 2022 een slijpbeurs te organiseren in Stuttgart.

Hoe haal je (straks) meer rendement uit je beursdeelname?
Regelmatig organiseren we online een (gratis) inspiratiesessie waarin we je tips geven voor de voorbereiding, uitvoering en nabewerking van een beursdeelname.

Interessant? Kijk dan hier voor de datum van de eerstvolgende (online) sessie en om je aan te melden voor deelname.

Persoonlijk overleg
Wil je liever persoonlijk overleggen over de voorbereidingen op een beurs? Of juist over het nabewerken van contacten die je daar opdoet? Neem gerust contact op om daar eens met elkaar over te praten. Bel (06 204 275 84) of mail Willem de Vries.

« Terug

Nieuwsarchief > 2021

mei

april

maart

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close