_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Anders kijken naar klanten

Anders kijken naar klanten

large_Anders_kijken_naar_klantendinsdag 10 april 2018 08:30

In een technische onderneming is de marketingtaak om nieuwe (standaard) producten en diensten te ontwikkelen vaak weggelegd voor productmanagement. Verkopers zijn goed getraind om op basis van deze standaard producten en diensten orders binnen te halen. Zij snappen als geen ander dat het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de klant essentieel is om de initiële order te krijgen. Het accent in de verkoopfunctie ligt dan sterk op ‘sales’.

Door heer Jos Fleischeuer

Total solutions
Maar afnemers van technische producten en diensten zijn allang niet meer tevreden met een leverancier die alleen maar enkelvoudige standaard producten en diensten verkoopt. Afnemers zijn op zoek naar aanbieders van concepten, oplossingen of ‘total solutions’. De verkopende partij schuift op van het verkopen van producten en diensten naar het verkopen van waarde. Het commercieel management van de leverancier roept al snel dat zij de partij is die dat kan. Maar is dit werkelijk zo?

Om daadwerkelijk concepten, oplossingen of total solutions te kunnen verkopen, is het noodzakelijk op een andere manier te kijken naar klanten. Het verkopen van total solutions vergt diepgaande kennis van de businessissues van de klant. De marketingcomponent in de salesfunctie wordt dan belangrijker. Naast sales vaardigheden moet de accountmanager dan ook over marketingkennis en vaardigheden beschikken.

Waardecreatie
Ondernemingen ontlenen hun bestaansrecht aan de mate waarin zij een bijdrage leveren aan het financiële resultaat van de afnemer. Er doen zich grofweg drie mogelijkheden voor waardecreatie bij de afnemer voor:

  1. Realisatie van directe kostenbesparingen. De leverancier is goedkoper dan de concurrent.
  2. Realisatie van indirecte kostenbesparingen. In dit geval helpt de leverancier de totale kosten die de klant maakt voor het verkrijgen, gebruiken en verwijderen van het product te verlagen. We spreken hier over het verlagen van de Total Cost of Ownership (TCO).
  3. Bijdragen aan het onderscheidend vermogen van de afnemer. Leveranciers kunnen door hun innovatieve kennis, producten of diensten, de klant helpen zich beter te onderscheiden in zijn markt.

De eerste twee waardecreatie vormen verwijzen naar de bijdrage die een leverancier levert aan het vergroten van de efficiency van de klant. De derde vorm appelleert aan pogingen van een leverancier om de omzet van de afnemer te vergroten.

Kosten- en winstdrivers
Gechargeerd gezegd heeft de klant in een commerciële setting maar één probleem. En dat is: winst maken. Het probleem van winst maken is opgebouwd uit veel deelproblemen. Zo zal de productiechef een bijdrage aan de winst leveren door de productiviteit te verhogen. De technische dienst van de klant kan de winst verhogen door de machinebeschikbaarheid op te voeren. En de inkoper verhoogt de winst door een hogere korting te bedingen of het inkoopproces efficiënter te organiseren.

De goede accountmanager kent deze afgeleide problemen bij de klant. Hij weet waar de zogenaamde kosten- en winst drivers van de afnemer zitten. De goede accountmanager kent deze drivers in ieder geval beter dan de concurrent. Maar ook beter dan de klant zelf. En dat laatste is zeker mogelijk gezien het feit dat de accountmanager veel verschillende functionarissen bij de klant spreekt een daardoor een completer beeld van de problemen krijgt dan de klant zelf. Bovendien doet de accountmanager zaken met andere gelijksoortige klanten. Hij heeft daardoor ook een kijkje in de keuken van andere klanten en bouwt best practices op.

Andere kijk op klanten
Om meer business te kunnen doen bij een bestaande afnemer, moet de leverancier aan uiteenlopende voorwaarden voldoen, zoals bepaalde levertijden halen, kennis hebben van het klantproces, meedenken in het productontwikkelingsproces van de klant, etc. De klant laat bij de uiteindelijke keuze voor een leverancier een beperkt aantal elementen een doorslaggevende rol spelen. Dit zijn de zogenaamde value elements. Deze value elements leveren voor de klant de grootste bijdrage in het maken van winst. Hier wil de klant over praten, hiervoor komt hij uit zijn stoel en hiervan gaan zijn ogen sprankelen. En hier heeft de leverancier zaken te pakken waarop hij zich kan en moet onderscheiden.

Als je de volgende keer bij een klant zit vraag ik je eens anders naar deze klant te kijken en de volgende vragen te stellen:

  1. Op welke manier creëer ik waarde voor de klant (kosten en/of opbrengsten)?
  2. Welke oplossing van deelproblemen leveren de grootste bijdrage aan de winst van de klant?
  3. Wat zijn de kosten- en winstdrivers van de klant?
  4. Wat zijn de value elements van de klant?
  5. Wat moet ik voor mijn klant regelen om een 10% hogere factuur te sturen?

Succes!

Jos Fleischeuer
Associate Partner STEM Industrial Marketing Centre

Meer weten over de rol van marketing in technische B2B?
Dan is wellicht de opleiding Industrial Business Marketing & Sales iets voor jou of een collega. Kom zelf ervaren of deze opleiding in jouw ontwikkelbehoefte voorziet tijdens een van de proefcolleges die we met regelmaat organiseren. Kijk hier voor de eerstvolgende datum.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close