man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Gestegen olieprijzen: goed nieuws toch?!?

Gestegen olieprijzen: goed nieuws toch?!?

180504Klein-beeld3-NRCdinsdag 19 juni 2018 09:01

In het NRC konden we onlangs lezen dat er weer licht aan het eind van de tunnel gloort voor de offshore industrie. De olieprijs herstelt zich en het ziet ernaar uit dat de prijs redelijk stabiel zal blijven op een niveau van 60-70 dollar per barrel en zelfs nog wat kan stijgen.

Alle bedrijven die leveren aan de offshore olie- en gasindustrie kunnen ademhalen en weer offertes maken voor hun producten of diensten en zien de aanvragen maar al te graag weer binnenkomen. Want sinds 2015 zijn de orders sterk teruggelopen (vaak naar nul) en hebben veel bedrijven door kostenreducties en ontslagrondes het hoofd boven water kunnen houden en sommige helaas niet. Goed nieuws toch?!?

Door heer Bob Rietveldt

Korte versus lange termijn
Het gevaar is dan ook dat bedrijven weer gaan inzetten op de korte termijn om natuurlijk geld te verdienen en de lange termijn los laten, want; we moeten weer met man en macht aan de bak! Als scheepbouwkundig ingenieur en marketeer voel ik mee met het artikel in NRC 'Hogere olieprijs geeft hoop aam Nederlandse offshorebedrijven'. Maar mijn ervaring en kennis van deze markt doet me toch iets anders denken.

Goed nieuws voor wie? En wat is dan die komende behoefte in de offshore markt. Er is in de afgelopen Jaren veel veranderd en als we nu eenmaal eerder een lange termijn visie hadden gehad, hadden we toch ook de crisis in de markt moeten zien aankomen? Maar nee hoor, bij veel bedrijven ging het te goed en konden ze gewoon het werk niet aan. De wereld had ‘dorst’ dus de vraag naar olie kon alleen maar stijgen. Daarbij kwam dat we naar steeds moeilijkere gebieden moesten om olie en gas te vindne: teerzanden in Canada, diep water in de Golf van Mexico. Dus de prijs van olie bleef onder een opwaartse druk staan. Hoewel? Want uit recente berichtgevingen blijkt anders: ' OPEC- landen krijgen geen vat de olieprijs'. En de onenigheid over het al dan niet verhogen van de olieproductie, zorgt al weer voor een lagere olieprijs.

Energietransitie
Maar net als in zoveel andere markten zijn er bewegingen of innovaties in de offshore sector, die radicale veranderingen teweegbrengen. Telefoonmaker Nokia in Finland en foto- en filmgigant Kodak kunnen erover meepraten. Van marktleider tot kopje onder. Het kan snel gaan.

De offshore industrie is het antwoord van het Westen op de marktcontrole van de OPEC, onder aanvoering van Saudi Arabië. Onafhankelijk zijn m.b.t. energie is wat elk land wil, dus is men in de USA begonnen met boren in Texas en zo langzamerhand steeds verder de zee ingegaan. Na 2008 heeft zich in de USA een nieuwe technologische revolutie voltrokken die het mogelijk maakt om shale (tight) oil te winnen. Nog geen 10 jaar later is de USA van een enorme importeur van olie bijna en exporteur geworden. Daarbij kwam nog het klimaatakkoord van Parijs in 2015 en de gevolgen waren een crisis in de offshore industrie. Saudi Arabië gooide de kraan open om de Amerikanen van de markt te duwen, want een lage olieprijs zou de winning van shale oil onrendabel maken.

Mis gegokt!! De olie staatjes hadden zelf veel last van de lage olieprijs en het kartel begon af te brokkelen. De Amerikanen stopten er niet mee, want ze konden ook tegen lagere kosten produceren en hebben een interne afzetmarkt. Daarnaast is de transitie naar een schonere wereld ook ingezet en dus gaat de vraag naar olie afnemen in de toekomst.

Toch geen goed nieuws voor bedrijven die toeleveren aan de offshore olie- en gasindustrie. Want de lange termijn ziet er niet goed uit als je als bedrijf alleen op die markt zit. Ja, de olieprijs is weer op een goed niveau maar investeringen in grote projecten in diep water zijn er niet en gaan er ook niet komen. Al het geld gaat naar het langer in leven houden van bestaande installaties en het aansluiten van nieuwe putten op bestaande infrastructuur. Want daar kun je tegen lage kosten produceren en dus concurreren in de toekomstige energiemarkt.

Mijn devies
Dus niet weer op de korte termijn offertes uitdraaien en orders noteren maar keihard op zoek gaan naar nieuwe producten en/of diensten en/of nieuwe markten waar je als bedrijf jouw expertise kan inzetten, zoals offshore wind. Dat is nu het speelveld van industriële business development waar deze bedrijven zich op moeten richten, anders is het over 3-5 jaar hetzelfde verhaal en volgt er weer een crisis want olie is echt op zijn retour.

 

Bob Rietveldt
STEM Ambassadeur en Business Consultant


Hoe ontwikkelt uw business zich in de toekomst

Wat de toekomst brengt voor zowel bedrijven in de olie- en gasindustrie als andere sectoren? Wie zal het zeggen. Want die is niet voorspelbaar en dat zal altijd zo blijven. Maar dat wil niet zeggen dat je maar moet afwachten wat je overkomt. Bedrijven die in goede tijden floreren en in slechte tijden het goed kunnen volhouden hebben de ontwikkelingen rondom hun business tijdig onder de loep genomen.

Samen met Bob Rietveldt organiseren we bij voldoende belangstelling binnenkort weer een workshop over het inzichtelijk maken van scenario’s voor business development onder onzekere omstandigheden door het toepassen van scenarioplanning.

Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

 

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close