27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

De stemming deze week: beetje saai en leven tussen hoop en vrees

De stemming deze week: beetje saai en leven tussen hoop en vrees

WP_000083 (2)maandag 07 januari 2019 07:30

De eerste week van het nieuwe jaar was nog een beetje saai. Veel bedrijven waren gesloten en qua bedrijvigheid was het betrekkelijk rustig. Het weer liet vrijwel alleen een grijze wolkendeken zien. Dat doet me vrezen dat er weer geen Siberische beer met vrieskou en een staalblauwe hemel deze kant op komt. Maar ik blijf hoop houden dat we weer eens kunnen genieten van een Elfstedentocht. Ik ben er klaar voor......

Door heer Willem de Vries

Voor mijzelf was deze week zeker niet saai. Hij begon op Oudjaarsdag met een fraaie verrassing. Daarnaast had ik ook de andere dagen genoeg te doen. Waaronder een masterclass over marketing in een technisch georiënteerde B2B organisatie. Met aan het slot de opmerking van de deelnemers dat ik ze tot nadenken heb aangezet. Mooi toch, want dat was ook de opzet ervan.

Saaie B2B marketing
Ook niet saai is de discussie die zich ontspon op LinkedIn over een artikel van Jessica Henneman. Ze werkt als Product Owner bij Talpa TV en schreef in een artikel op MarketingFacts.nl dat B2B marketing saai is. Althans dat is de boodschap die ik na het lezen ervan, overhield. Naast een gevoel dat de industrieel marketeer in dit artikel ernstig tekort gedaan wordt. Net zoals het vakgebied marketing. Want dat wordt in dit artikel weer eens vereenzelvigd met alleen de communicatiekant van het vak: 'reclame maken'. 

Rol marketing in B2B
Overigens werkt communicatie meer op het gevoel dan op de ratio. En dat betekent juist dat je je (marketing)communicatie ook goed moet afstemmen op het gevoel dat je ermee wilt bereiken. En daar heeft Jessica wel een punt: B2B marketingcommunicatie is vooral gericht op de twee andere communicatiedoelstellingen: kennis en gedrag.

En daar kan menig technisch B2B bedrijf nog wel eens wat beter over nadenken. Net zoals over de rol van marketing in hun organisatie. En om die duidelijker te maken, organiseer ik vanuit STEM regelmatig een proefcollege.

Hoop en vrees
En tussen al het nieuws over de vonkenregen in Nieuwjaarsnacht in Scheveningen, de rellen die rond de Jaarwisseling in andere steden plaatsvonden en de gewonden vanwege het vuurwerk, verschenen ook nog berichten over economische zaken die met de maakindustrie te maken hebben, die zowel hoop als vrees weerspiegelen:

  • de NEVI Purchase Managers index; die weer iets gestegen was in december maar waarbij de kersverse redactioneel commentator toch meldt dat er niet zelfgenoegzaam achterover geleund kan worden;
  • of de cijfers van het CBS die aangeven dat het producentenvertrouwen en de afzetprijzen eind 2018 gestegen zijn maar dat er ook signalen zijn die duiden op een afnemende groei;
  • en last but not least een artikel zaterdag in het NRC met de kop 'Een ruig begin van 2019 op de financiële markten', waaruit duidelijk blijkt dat er voor de economie en productiesector hoopgevende signalen zijn maar net zo goed indicaties dat gevreesd moet worden voor een afkoeling van de mondiale economie.

In ieder geval genoeg redenen om 2019 niet te lichtzinnig in te gaan en wellicht ook eens na te denken over verschillende scenario´s die zich voor kunnen doen en hoe je je daarop voor kunt bereiden. Bij voorbeeld door het toepassen van scenarioplanning. Samen met Bob Rietveldt organiseer ik er binnenkort weer een kennismakingsworkshop over. Interesse? Laat het weten, dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging voor de eerstvolgende sessie.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close