man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Het Marketing IQ van (technische) B2B bedrijven heeft wel wat aandacht nodig

Het Marketing IQ van (technische) B2B bedrijven heeft wel wat aandacht nodig

190115Toast_Op_Nieuwjaar_met_masterclasses_en_Samenwerkingdonderdag 24 januari 2019 17:17

Vorige week dinsdag was de aftrap van een nieuw jaar met masterclasses van STEM Industrial Marketing Association. Maar ook met round tables van de Sales & Marketing Executives International (SMEI).Want deze masterclass was een gezamenlijke bijeenkomst van leden van SMEI en STEM. Daar blijft het niet bij.......

Door heer Willem de Vries

Dit jaar is een samenwerking gestart waarbij leden van SMEI en STEM over en weer aan elkaars sessies deel kunnen nemen. Weten wat de onderwerpen zijn? Bekijk dan hier de agenda met STEM masterclasses en SMEI round tables

Leden van STEM Association kunnen aan al deze sessies deelnemen zonder meerkosten voor hun bestaande lidmaatschap. Ons eindejaarsgeschenk aan hen. En daar kun jij ook van profiteren als je lid wordt. Doe je dat vóór 1 februari 2019 dan is dat extra voordelig.


Opvallende resultaten
Tijdens deze eerste masterclass van 2019 ging Prof. dr. Henry Robben dieper in op de meest recente resultaten van zijn meerjarig onderzoek ‘Competing in Changing Markets’. En op de betekenis daarvan voor B2B bedrijven. Daaruit kwamen toch wel wat zaken naar voren die opmerkelijk zijn, zoals:

  • de bevestiging dat al langjarig het percentage bedrijven dat op prijs koopt rond de 16% ligt - terwijl prijs toch heel vaak in technische B2B genoemd wordt als dé reden waarop klanten hun leverancierskeuze baseren;
  • dat 'losers' hun aandacht over veel meer activiteiten verdelen dan 'winners';
  • dat 'winners' een significant betere overall performance hebben;
  • dat het Marketing IQ van B2B bedrijven nog wel wat aandacht kan gebruiken.

Het Marketing IQ is de mate waarin organisaties in staat zijn zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Dit in relatie tot het vermogen om hieruit nieuwe concurrentievoordelen te ontwikkelen. Terreinen waarop STEM Industrial Marketing Centre bedrijven in de maakindustrie helpt zich te verbeteren met diverse opleidingen en workshops.


Het Marketing IQ in technische B2B?

Er blijft echter wel een vraag onbeantwoord: hoe staat het Marketing IQ er in technische B2B nu precies voor?

Want de uitspraak over B2B bedrijven in deze (voorlopige) resultaten van het onderzoek, is gebaseerd op de gezamenlijke input van zowel bedrijven uit de maakindustrie als zakelijke dienstverleners.

We hopen dat vanuit de definitieve resultaten daar iets over valt te melden en komen hier zeker op terug. 

En, ben je benieuwd hoe de marktgerichtheid van jouw technisch B2B organisatie is? Neem dan gerust contact op want via STEM Industrial Marketing Centre kun je altijd nog de Marketing Excellence Scan uitvoeren - speciaal gericht op technisch B2B bedrijven. Neem  Neem dan per mail contact met ons op of bel: 085 - 104 65 36. 

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close