man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Je hoeft je niet te laten ringeloren door klanten: je hebt keuzes.

Je hoeft je niet te laten ringeloren door klanten: je hebt keuzes.

190515KM3-KopEnAnkeiler-HeaderbeeldLinkedIn-450pxmaandag 17 juni 2019 06:30

Uit meerjarig onderzoek blijkt dat gemiddeld slechts 16% van de afnemers puur op prijs koopt. Dan is de wereld van de niet-prijskopers dus veel groter. En valt er dus wel wat aan te doen om uit de greep van de prijskopers te blijven – als je dat maar wilt. Of anders gezegd: mits je jouw strategie er op baseert dat je niet in de handen van de prijskopers hoeft te belanden. En dat kan door toegevoegde waarde te leveren die door andere typen kopers wél wordt gewaardeerd.

Door heer Willem de Vries

Waait jouw organisatie ook met alle winden mee?
Onder deze titel verscheen dit blog eerder als column in Kunststof Magazine 3-2019. Download hier de PDF of door op de afbeelding van de pagina te klikken. 

Zelf keuzes maken: de basis voor meerwaarde
Maar zelfs als je van mening bent dat je prijskopers nodig hebt voor jouw business, dan nog kun je er iets aan doen dat je niet telkens door de prijsmangel gehaald wordt. Want je kunt ook kiezen voor een strategie waarbij je prijskopers feitelijk te slim af bent: die van Cost Leadership (Michael Porter). Zelf beveel ik liever de strategie van Operational Excellence (Tracey & Wiersema) aan. Want die laat meer ruimte om toegevoegde waarde te leveren aan afnemers. En zeker niet altijd tegen de laagste prijs. Maar daarover in een volgende column meer.

Ook als afnemers niet op prijs kopen, zijn ze veeleisend. En reken maar dat zij dat ook niet voor de lol doen, maar omdat ook zij ertoe ‘gedwongen worden’. Neem nu de hyperconcurrentie die in vrijwel alle markten aanwezig is. Die noodzaakt organisaties nieuwe producten heel snel op de markt te brengen. Time-to-market is daarbij het codewoord. Toeleveranciers die een rol kunnen spelen bij het verkorten hiervan zijn ‘king’.

Kiezen: belangrijker dan ooit
Als toeleverancier heb je ook hier weer de keuze. Laat je je telkens ringeloren door klanten die jou onder druk zetten om snel prototypes te leveren? Of maak je keuzes en richt je jouw organisatie zo in dat je juist gekozen wordt door afnemers vanwege de wijze waarop jij op specifieke behoeften van hen kunt inspelen? En je hiermee dus toegevoegde waarde levert die klanten ook echt waarderen?

Het kiezen van een strategische uitgangspositie die jouw organisatie een voorsprong geeft op de concurrentie is belangrijker dan ooit. Het geeft sturing aan je organisatie. Duidelijkheid voor de medewerkers ten aanzien van wat wel en niet gedaan moet worden. Het vormt daarmee de basis voor de meerwaarde die je aan je klanten levert. Bovendien geeft het houvast in snel veranderende tijden, om niet met alle winden mee te hoeven waaien.

Meer weten over strategische keuzes maken? 
In deze column reik ik een aantal strategische opties aan. In volgende columns zal ik zeker verder ingaan op de rol van het maken van strategische keuzes. Maar daar hoef je niet op te wachten. Want samen met de redactie van Kunststof Magazine organiseer ik binnenkort een rondetafel over het maken van (strategische) keuzes. Geïnteresseerd?

Meld je dan aan via www.stem-imc.com/nl/roundtablestrategie en we nodigen je via datumprikker uit voor een bijeenkomst in Nieuwveen.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close