27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Service in de maakindustrie - ondergeschikt of onderscheidend vermogen?

Service in de maakindustrie - ondergeschikt of onderscheidend vermogen?

IMG_20191119_181105donderdag 09 januari 2020 09:23

Klanten kopen je product of dienst als ze overtuigd zijn van de meerwaarde hiervan. Tevens vraagt digitalisering in de markt steeds meer om een duidelijke meerwaarde. Waarom? Het onderscheidend vermogen van hoogwaardige technische producten neemt af en het belang van digitale diensten neemt toe. Ook voor technisch hoogwaardige producten zijn steeds vaker alternatieven beschikbaar. Daarom wordt markt- en klantgericht werken steeds belangrijker.

Door mevrouw Jopie Bijl, lid STEM Industrial Marketing Association


Maakindustrie – verkoop je product én je service!
Servitisatie, een service- en dienstenpakket dat is gekoppeld aan je product, kan daar een belangrijke rol in spelen. Meedenken in service en meerwaarde voor je klant is niet alleen bedoeld voor de marketeer, maar belangrijk voor iedereen in het bedrijf. Voor productontwikkelaars, technici, verkopers maar ook voor medewerkers logistiek en aftersales. Het is een onderwerp dat samen met sales en marketing aandacht vraagt in iedere directiekamer. Strategische keuzes maken en ervoor zorgen dat alle disciplines zich hiervan bewust zijn.

Hoe werkt servitisatie binnen jouw maakbedrijf?

Als alle afdelingen zich voldoende bewust zijn van de service mindset in een bedrijf en werkprocessen goed op elkaar zijn afgestemd, is het mogelijk om een optimale klantbeleving te ontwikkelen. Een goed doordacht klantgericht proces dat binnen alle gelederen van een bedrijf is afgestemd. Dan ben je niet alleen nu maar ook in de toekomst - waarin nog veel digitale technische ontwikkelingen zullen plaatsvinden - verzekerd van een waardevolle plaats in de waardeketen.

Vergeet je klant niet
Pas als je goed naar je klant luistert, leer je met welke meerwaarde je hen het beste kunt helpen. Waarom ze jouw producten willen kopen of met je bedrijf zaken willen doen. Een betrokken leverancier weet waarmee hij zijn klanten kan helpen, zodat ook zij op hun beurt hun klanten nog beter van dienst kunnen zijn om meer waarde te kunnen leveren.

Marktgerichtheid loont
Waar staat jouw bedrijf op het gebied van servitisatie? Dat was de centrale vraag tijdens de masterclass die ik volgde bij STEM Association. Balanceren tussen waardelogica en klantfocus. Willem de Vries van STEM Industrial Marketing Centre verzorgde de inleiding:  “Marktgerichtheid loont”. Robert Jan Brouwer vertelde ons wat dit betekent voor zijn bedrijf ChargePoint en Raymond Loohuis van University of Twente verzorgde een interessante discussie over het balanceren van “waarde” voor leverancier en afnemende partijen.

Definitie Servitisatie: “het omringen van producten met een dienstenpakket” Een (nieuw) middel om innovatieve producten met grote toegevoegde waarde aan te bieden.  Bron: Encyclo.nl

Hoe actueel is jouw waardepropositie?Het onder de loep nemen van de behoeften van de klant is naar mijn idee hét uitgangspunt van iedere marktbenadering. Regelmatig denken technische bedrijven dat dit iets is voor B2C-bedrijven. Niets is echter minder waar. Je klanten zijn het bestaansrecht van je bedrijf. Dat is voor technische B2B-bedrijven niet anders. Niet alleen de voordelen van je product maar juist ook datgene wat je dienst of product oplevert voor je klant is belangrijk.

Meer weten over de marktgerichtheid van jouw technishe B2B bedrijf?
Meet het met deze scan in 10 minuten!

Welke aspecten van jouw dienst of product worden door jouw klanten gewaardeerd?
Vind je dat moeilijk in te vullen? Misschien is het al even geleden dat je bewust over je waardepropositie hebt nagedacht. Goed om markt- en klantgerichtheid hoog op de agenda te zetten. De revolutionaire ontwikkelingen in de maakindustrie door digitalisering van processen, producten en services vragen om aandacht. Servitisatie als onderdeel van uitblinkende klantenpartnerschap (customer intimacy) is een krachtig middel voor langdurige klantrelaties. Om zo meerwaarde te leveren aan je afnemers zodat je voorbereid bent op een toekomst die zich sneller ontwikkelt dan ooit.


Jopie Bijl

Echt Jopie – commercie goed geregeld
Marketingcommunicatie voor technische B2B bedrijven

Kennismaken met de masterclasses van STEM Association?
Zelf een keer een masterclass bijwonen? Maak dan gebruik van ons kennismakingsaanbod om een keer (vrijblijvend) deel te nemen. 

Kijk hier voor het programma van aankomende masterclasses. Bepaal je keuze en meld je aan via het betreffende formulier en geef aan dat je een keer kennis wil komen maken.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close